KARAMAN’ın Ermenek İlçesine bağlı Balkusan köyünde yayla arazileri için gönderilen kira ihtarnamesi, vatandaşları şok etti.
Ermenek İlçesi'ne bağlı Balkusan Köyü ve Güneyyurt Beldesi'ndeki gerçek sahibi Karamanoğlu Mehmet Bey Vakfı olan arazileri kullananlara, Vakıflar Bölge Müdürlüğü işgal bedeli olarak kira ücreti almaya başladı.
Ellerine ihtarname ulaşan köylüler de, arazilerin atalarından kalma olduğu ve kuşaktan kuşağa kullanıldığı için hak sahibi olduklarını öne sürerek Ermenek Kaymakamlığı önünde durumu protesto etti.
Bölge sakinleri bu durumu; “2007 yılında “tapu vereceğiz” diyerek geldiler, 2011 yılında vakıflaştırdılar. Biz buraları yayla amaçlı kullanıyoruz. Şu anda da tarlalarımız üzerinde işgalci durumunda olduk. Biz bu bedelleri ödeyemeyiz.”diyerek tepki göstererek karşıladı.
Edinilen bilgilere göre Karaman’ın Ermenek İlçesine bağlı Balkusan köyünde bulunan araziler, 2011 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce vakıflaştırıldı. Bu bölgede evi, arazisi, bahçesi olanlar ve Ermenek İlçesi ve Güneyyurt Beldesinde de ikamet edip bu köyde arazisi olan yaklaşık 2 bin 354 kişi’ye Vakıflar Genel Müdürlüğü Konya Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 3 yıllık kira bedeli ihtarname belgesi son bir hafta içinde belirli aralıklarla evlerine gönderildi.
Yöre sakinleri mağdur durumda olduklarını belirtirken, yaklaşık 50 kişilik grup Ermenek İlçesi Hükümet meydanında toplandı. 
Ellerine ulaşan ihtarnameyi alan vatandaş İlçede Hükümet meydanına koşarak bir araya geldi. Burada vatandaşlar adına konuşan ve aynı zamanda Balkusan köyü nüfusuna kayıtlı CHP Güneyyurt Belde Başkan Adayı Seher Güleç Gücal bir açıklama yaptı. Gücal;
“Balkusan, yaklaşık 700 yıllık bir tarihi olan ve yıllardır Türk Dil Bayramı'nın kutlandığı, Karamanoğlu Mehmet Bey'in türbesinin bulunduğu, ebelerimizin, dedelerimizin yaşadığı ve çok eski geçmişe sahip olduğu bir köyümüz. 2007 yılında Tapu Kadastro ekiplerince “tapu vereceğiz” diyerek geldikleri ve 2011 yılında vakıflaştırılan, şu anda üzerinde işgalci durumunda olduğumuz tarlalarımız, mezarlıklarımız, bahçelerimiz, evlerimiz ve ormanlarımız dahil her yerden kira bedeli isteniyor.
  “BİZ İŞGALCİ DEĞİLİZ”
Biz buradan yetkililere seslenmek istiyoruz. Gelen ihtarnameler yaklaşık 2.000.000,00 TL'ye (İki milyon Türk Lirası) ulaştı. Bizim bu miktarı ödeyecek durumumuz imkanımız yok. Biz Balkusan Köyü'nde işgalci değiliz. Biz o köyün ecdatlarından kalan nesilleriz. Biz o köyü sadece yayla amaçlı kullanıyoruz. Burada yetiştirdiğimiz ürünlerden herhangi bir gelirimiz yok. Biz sesimizi duyurmak istedik, yetkililerden bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.
ÇÖZÜM BEKLİYORLAR
Gelen ihtarnameler, dönümüne göre fiyatlarının belirlendiği 5.000 TL'ye kadar kira bedeli olduğu ve yıllar önce hayatını kaybedenlere ve aynı pafta, ada, parsel ve yüzölçümü ile ayrı ayrı her aile ferdine aynı miktarda ceza geldiği belirtildi.
Yaklaşık 3 yıllık kira bedeli olarak gelen ihtarnamelerin 30 gün içinde ödenmesi, aksi halde, ödenmeyen ecri misil, emlak birimlerince 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere yetkili birimlere intikal ettirileceği bildirildi. Vatandaş şimdi kara kara düşünmeye başlayarak yetkililerden bir çözüm bekliyor.