Karaman’da faaliyet göstermekte olan Doğuş Turizm sahibi Ali Irılmazkol servisçilerin pandemiden dolayı 1 yıldır hiçbir iş yapamadıklarını ayrıca da korsan şoförlerden dolayı mağdur olduklarını dile getirdi.

Gazetemize konuyla ilgili olarak açıklama yaparak pandemiden dolayı 1 yıldır iş yapamadıklarını belirten Irılmazkol: “1 haftadır yeni yeni iş yapmaya başladık. Bizim için önemli olan bir diğer olay ise korsan araçlar. Şuan Organize Sanayi Bölgesinde 40-50’ye yakın korsan araç tespit ettik. Köylerde tarım işçilerini taşıyanlarla beraber 70-80’i buluyor. Bu araçların hiçbir kontrolü olmuyor. Karaman’da işçi bulamadıkları için başka şehirlerden işçiler geliyor. Bu işçiler buraya geldiyse arabacılık yapacak diye bir şey yok. Bu işçiler bedenen çalışacaksa taşımacılığını biz yapalım onlarda işçiliğini yapsın iki tarafta para kazansın. Şuan biz vergiye tabiyiz. Vergi dairesi ve emniyette kayıtlıyız. Bizi istedikleri zaman telefon açıp çağırıp ceza yazabiliyorlar. Ama bunlara hiçbir denetim yok. Hiçbir kayıtları da yok bunların. Bizim buradaki mağduriyetimiz 1 yıldır yatan araçlarımız bu hafta çalışmaya başlıyor ve sıkı bir denetimden geçiyor. Ama bunların hiçbir denetimi olmuyor” dedi.

“BİZ ESNAFIMIZI TABANA VURUP KORSANA İZİN VERİYORUZ”

Bizler okul açılacak mevzuları başlarken masraflara başlıyoruz diyen Irılmazkol: “Sigortası, vizesi, içinin dizaynı derken bizim bir okul sezonuna başlamamız 15 bin lirayı buluyor. Ama bunlar 5 bin liraya bir araç alıp güzelce para kazanıyor. Bu işlerin ceza maddeleri ağır, 60 gün meni 6 bin 500 tl cezası var ama biz daha Karaman’da hiç kesildiğini görmedik. Şuan bize A’dan Z’ye bütün denetimler yapılıyor. Biz bunlardan kaçmıyoruz, bunlar zaten bizim görevimiz, yapacağız. Bizim isteğimiz bize yapılan denetimlerin %50’si korsan araçlara da yapılsın. Şuan 160 adet C plaka, 120’ye yakın da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı taşımacılık yapan toplam 280 araç 1 yıldır yatıyor. 280 araç yatarken bizim Organize Sanayi Bölgemizde 70-80 tane korsan araç çalışıyor. Bizim düşüncemiz şu, eğer bu 70-80 aracın önünü kesip bizim yatan araçlarımızı devir daimle çalıştırdığımız zaman insanların evine bir ekmek götürme kapısı açılırdı. İnsanlar bizi arayıp çocuğuna süt alamadığını söylüyor ve adam nerdeyse ağlama derecesine geliyor. Beni arayan 35-40 yaşındaki adam belki 10 yıllık esnaf. Biz esnafımızı burada tabana vurup korsana izin veriyoruz. Bizim en çok zorumuza giden bu” dedi.

“KURUM MÜDÜRLERİ BİZİ BİR GÖRSÜNLER ARTIK”

Kurumlarda şuan pandemiden dolayı ihaleler olduğunu belirten Irılmazkol konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık İl Müdürlüğünde 4 aylık 10 araçlık bir ihale oldu. Bizim araçlarımız yatarken Kayseri’li bir firma girdi ihaleye ve ihaleyi aldı. Bizim Karaman’ın esnafı yine ekmek yiyemedi. Kurum müdürlerinden istediğimiz bizi bir görsünler artık. Bu tür ufak tefek işleri biz parasız mazot parasına da yaparız. Ama sen tutup da 4 aylık bir işi burada 280-300 tane araba yatarken Kayseri deki bir firmaya vermenin bir anlamı yok. Tamam, prosedürse şu dönemde prosedürleri biraz aşmamız gerekiyor”