Konu ile ilgili İŞKUR İl Müdürü Şevket Sarıkaya yaptığı açıklamada şöyle dedi;

“2023-1 Dönemi Engelli Ve Eski Hükümlülere Yönelik Proje Destekleri için başvurular alınmaya başlanmıştır. Engellilerin e-devlet üzerinden, diğer başvuru sahiplerinin ise elden veya posta yoluyla en geç 09 Aralık 2022 tarihine kadar Karaman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne projelerini teslim etmeleri gerekmektedir.

HANGİ TÜR PROJELER DESTEKLENECEKTİR?

İş Kanunu’nun 30. maddesi gereğince aşağıdaki amaçlara yönelik hazırlanacak projeler Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.

1- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

2- Engellinin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,

3- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,

4- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyona yönelik projeler.

5- Ruhsal ve zihinsel engelli bireylerin istihdam edileceği Korumalı İşyeri Desteğine yönelik projeler,

6- Engellilere yönelik diğer projeler

ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERİN KENDİ İŞİNİ KURMA PROJELERİ İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

Kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülerin aşağıdaki bütün şartları son başvuru tarihi itibariyle taşıması gereklidir.

a) İŞKUR’a engelli veya eski hükümlü kaydı olmak,

b) 18 yaşını tamamlamış olmak,

c) Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,

d) İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak,

e) Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),

f) İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek, g) Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, (www.kosgeb.gov.tr adresinden online alınabilir)

h) Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,

i) Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,

j) Herhangi bir icra dosyası bulunmamak. (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleşme imzası öncesinde https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden kişinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulamasının yapılması gerekmektedir.)

k) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak. (MEB veya Üniversite onaylı olmalıdır)

Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) sunmalıdır. Doğrudan İŞKUR’a sunulursa iade edilecektir.”