Her yıl, yeni eğitim- öğretim yılının başında İŞKUR’a başvuran özel güvenlikler yaptıkları başvuruların ardından; kura, mülakat gibi aşamalardan geçerek geçici süreli olarak okullarda göreve başlıyorlar. Haziran ayının sonuna gelindiğinde ise; çalıştıkları işlerinden TYP’de bulunan 24 ay kuralı nedeniyle ayrılmak zorunda kalıyorlar. 24 Ayını doldurduğu için işsiz kalan özel güvenlik görevlileri, 24 ay kuralının kaldırılmasını ve işlerine süreklilik verilmesini istiyorlar.

Gazetemize yaptıkları açıklamada toplum yararına proje kapsamında okullarda çalışan 30 bin okul güvenliğinin çalışma süreleri dolduğu için haziran ayında işsiz kalacaklarını söyleyen TYP çalışanlarından özel güvenlik görevlileri Yeliz Çelikkol, Büşra Uzun ve İlknur Turhan; Hali hazırda MEB’e bağlı devlet okullarında öğretmen, öğrenci ve kurum çalışanlarına güvenlik hizmeti veren meslektaşlarımız, her yıl aynı sorunlarla uğraşmaktan bıktı. Bir eğitim yılı boyunca sekiz ay çalışabiliyoruz. Haziran’dan sonraki üç ay boyunca işsiz olduğumuz için mağdur duruma düşüyoruz.

“GÖREVİMİZİ SEVE SEVE YERİNE GETİRİYORUZ”

Aralarında tek başına ev geçindirip, çocuk okutmaya çalışan arkadaşlarının olduğunu belirten güvenlik görevlileri şu ifadelere yer verdi; Bizler görevini seve seve yerine getiren güvenlik işçileriyiz. Bizler okullarımızda görev aldığımız ilk birkaç ayda okulda okuyan öğrenci ve öğretmenleri, okula sürekli gidip gelen velileri, okulun çevresinde öğrenciye ve kuruma zarar verebilecek kişileri tanıyarak bunların önüne geçmek için önlemler almaya başlıyoruz. Takdir edersiniz ki binlerce öğrencinin okuduğu kurumlarda dikkatli davranmak ve onlara gelebilecek zararları hızlıca ortadan kaldırmakla görevliyiz. İşimizi severek yapıyoruz. Ancak sürenin geçici olması motivasyonumuzu ciddi anlamda etkiliyor. Her yıl güvenliğin değişmesi güvenlik anlamında ciddi zafiyetler doğuruyor. Okul güvenliği gibi süreklilik arz eden bir programda geçici işçi vasfıyla çalışmak bizleri tedirgin ediyor. Bizler çalıştığımız okullarda aynı şartlarda sürekli olarak çalışmak istiyoruz. Öğretmen ve öğrenciler güven içinde geleceğe yön verebilsinler diye üzerimize düşeni yapmaya her daim devam edeceğiz.

“DEVLETİMİZDEN TEK İSTEĞİMİZ İŞİMİZDE SÜREKLİLİKTİR”

Aynı şartlarla çalışmaya talip olduklarını ifade eden güvenlik görevlileri şöyle devam etti; Yeter ki Aynı okulda süresiz, devamlı olarak çalışmaya devam edelim. 24 ayını doldurduğu için şuanda işsiz kalan okul güvenliği arkadaşlarımız var. Koronavirüs piyasaları bu kadar etkilemişken özel sektörde iş bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Devletimizden isteğimiz 24 ay kuralının kaldırılması işlerimizde süreklilik verilmesidir. Kadro beklentimiz yok. Gerekirse yazın ücretsiz izine çıkmaya razıyız. Ama bilelim ki okullar açıldığında yine işimizin başına döneceğiz. Okulların kapalı olduğu şu günlerde bazı illerdeki okul güvenliklerinin valiliğin onayıyla kamusal alanlara dağıtılıyor. Ülkemizin korona virüs ile savaştığı şu kötü günlerde okullarımız kapalı olduğundan bazı güvenlik görevlisi arkadaşlarımız geçici görevlendirme ile hastane, belediye, karantina merkezleri vb. kurumlarda görevlendirildi. Elbette üzerimize düşeni seve seve yapacağız. Görevimizin başındayız. Ülkemize hizmet vermeye devam ediyoruz.