Özlem Arı Koçak’ın yaptığı açıklamada; “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformda tartışıldığı gün.
8 Mart 1857 yılında bir dokuma fabrikasında çalışan işçilerin hak arayışları sonucu fabrikaya kilitlenmeleri ve bu sırada çıkan yangınla 129 kadın işçimiz yanarak yaşamını yitirdiği büyük bir acı ve utançla tarihe geçen gündür.

Bu acı gün, uluslararası da bir gündür. İnsan Hakları temelinde kadınların siyasi, sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal başarıların kutlanmasına ayrılan bir gündür.

Dünya da ilk defa sevgili peygamberimizin veda hutbesinde; “Ey insanlar kadınların haklarını gözetmenize ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde kadınlarda sizin üzerinizde hakkı vardır.” diyen ümmetin mensuplarıyız.

Değerli Konuklar biliyoruz ki kadın toplumun en etkili yönlendirici, birleştirici ve unsurdur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir.

Kadınlarımız erkeklere birlikte siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlendirmişlerdir. “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözlerinde mübalağ yoktur. Zira İstiklal Savaşımızın en önemli aktörlerinden biride Türk kadını idi. Nene Hatunu, Halime Çavuşu, Kara Fatma’sı, Çete Ayşeleri bizim kadınlarımızdır.

Tarih bize bu konuda şöyle seslenir; Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı hiçbir Sosyal-Kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz.

Kadınımızı yaralayan temelinde ahlak, hukuk ve adalet ve adalet olmayan, kadının mağdur edildiği ötekileştirildiği her konuda fikirsel ve eylemsel çalışmalar yaparak kamu oyunu bilinçlendirmeye “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans” ilkesiyle devam edeceğiz.

Hayatın ağır yüklerini taşıyan koskoca sevgiler sığdıran güçsüz bedenlerin güçlü kahramanları “Kadınlar” Günümüz Kutlu Olsun.” dedi.

ÖZGÜRLEŞTİRMEK İÇİN BALONLARI HAVAYA BIRAKTILAR

Türkmenistan’da, Suriye’de zindanlarda zülme uğrayan kadınlarımız için Dünya’nın dört bir köşesinde şiddete uğrayan tüm kadınların sesi olmak için özgürlük balonları uçurdular.

Kandil ve Üç Ayların başlangıcı olduğu içinde Aktekke Meydanında lokma tatlı dağıtımı yapıldı.