Toplantı öncesinde Valilik İl Yazı İşleri Müdürlüğünce yapılan sunumda, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda ilgili kurumların yapacağı çalışmaları içeren konular maddeler halinde katılımcılara aktarıldı. İl Jandarma Komutanlığının ilimizde kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaları içeren sunumunun ardından İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü konuya ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi verdiler.

Gerçekleştirilen toplantıda, aile içi ve kadına yönelik şiddetin toplumumuzun en sorunlarından birisi olduğuna dikkat çekilerek, kadınlarımızın şiddet mağduru olmamaları için bir dizi eylem planının hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yükümlülüğü bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bu alanda görev alan kamu görevlilerinin sorumluluklarını gecikmeksizin yerine getirmeleri ve bu konuda topyekûn mücadele edilmesi gerekliliğinin önemine vurgu yapıldı. Toplantının devamında kurumların görev ve sorumlulukları, alınan tedbirlerde etkinliğin ve kurumsal kapasitenin artırılması, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi ayrıca toplumsal farkındalığın artırılması konuları ele alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan KADES uygulamasının kullanımı konusunda eksikliklerin olduğunu dile getiren Vali Fahri Meral, uygulamanın toplum genelinde bilinmesi ve yaygınlaştırılması çalışmalarının daha aktif yürütülmesi gerektiğini ifade etti. İçişleri Bakanlığının başlattığı çalışma ve alınan tedbirler çerçevesinde kadına yönelik şiddet konusunda bir önceki yıla göre ciddi bir azalma olduğunu ifade eden Vali Meral, konunun yakından takip edilmesi ve il genelinde yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarının çözüme kavuşturulması noktasında kurumlar arası işbirliğinin ve gösterilecek hassasiyetin önemli olduğunu söyledi.

Toplantının devamında 6284 sayılı kanun kapsamında aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik ilgili kurumlar ile sivil toplum kuruluşları tarafından alınması gereken tedbirler maddeler halinde görüşülerek karara bağlandı.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Toplantı Salonunda Vali Fahri Meral başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; cumhuriyet başsavcısı, aile mahkemesi hâkimleri, aile içi şiddet bürosu savcısı, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.