Karaman’ın en güleç yüzlü abisiydi. Önce insan, sonra gazeteci, kitapçı, kırtasiyeci, matbaacı, siyasetçiydi. Çok yönlü bir insandı.

Kadir Mangırcı, Karaman’da Milli Görüş’ün ilk neferlerindendi. Türkiye daha Erbakan’ı ve görüşlerini tanınmadan onu tanıyan ve yanında yer alanlardan biri oldu. Siyasetten nemalanmadı. Siyaset yapıp cebinden para harcayanların yanında saf tuttu.

Karaman’dan milletvekili olmayı en çok hak eden kişiydi. Nasibinde yokmuş, olamadı. O hiç bir göreve talip değildi. Gönlünden geçirmişse de bunu kimselere fısıldamadı. Kurtlar sofrasına oturmayı hiç istemedi. Mücadeleciydi, kavgacı değil, vericiydi, isteyici değil. Gülümsemesiyle bile halktan oy toplayabilecek yapıdaydı.

Birçok işi denedi. Her işi severek ve ekmek parası için yaptı. Hırsı olmayanlardandı. Mal, mülk peşinde koşmadı. Hizmet eriydi. Milli Görüş’ün güzel abilerinden oldu. Tüm bunlar bir yana, o hep iyi bir gazete, iyi bir dergi çıkarmanın hayaliyle yanıp tutuştu.

Kadir abiyi Karaman’da en son Karaman Gündem gazetesinde, Önder Demirkollu ile sohbet ederken gördüm. Uzun uzun konuştuk. Gözlerinin içindeki ışık öylesine yoğundu ki, sebebini öğrenmekte gecikmedim. Kafasında bir dergi projesi vardı. Çerçevesini çizdi, içeriğinden, kapağından söz etti. “Dergiye destek olur musun, yazı yazar mısın?” dedi. “Sizin yaptığınız her işte varım. Size yazı da fotoğraflar da gönderirim” yanıtını verdim.

Dergi projesi gerçekleşmedi. Hayal olarak kaldı. Uyanış ve Ferman adlı iki gazetenin sahibiydi. Dergiler yayınladı. Karaman’da sivil toplum kuruluşlarının ya temelini attı ya yönetimlerinde yer aldı.

Benim dostluğum Kadir abiden çok kardeşi rahmetli Sami Mangırcı ile oldu. Kadir abinin kadim dostları Mahmut Toptaş, Muzaffer Can, Karasakal Hoca ve İbrahim Ünal’dır. Kadir Mangırcı’nın ardından yazacakları yazıları merakla bekliyorum. Bir de onun sayesinde gazetecilik mesleğine giren ve o meslekten ekmek yiyenler oldu. Kadir Mangırcı hakkında yazacaklar mı bilemem.

Kadir Mangırcı, evlat acısı tatmış babalardandı. Oğlunu genç yaşta kaybetmenin acısını derinden yaşadı. Felç geçirdi. Yüzündeki tebessüm ve iyimserliğini kaybetmedi.

Birkaç gün önce okul arkadaşım Ahmet Yıldız’ın vefat haberini almış, çok üzülmüştüm. Şimdi de 79 yaşındaki Kadir abinin ölüm haberi geldi. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve Karaman’a başsağlığı dilerim. Karaman, has evlatlarından birini daha yolcu etti.

Kadir Mangırcı, korona nedeniyle bir süredir Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu. Cenazesi Cuma namazının ardından Yeni Musallada kılınan cenaze namazı sonrasında şehir mezarlığında toprağa verildi.