Karaman ili sınırları içerisinde amatör olarak böcek bilimi (entomoloji) çalışmaları yürütmekte olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personeli Özgür Koçak, 12 yıldır sürdürmekte olduğu gece ve gündüz kelebekleri (Pulkanatlılar/Lepidoptera) çalışmalarını tamamladı.

12 yıl boyunca Karadağ ve Hacıbaba Dağı başta olmak üzere Ermenek, Sarıveliler, Başyayla ilçeleri ile Ayrancı ilçeleri ve buralarda yer alan yüksek yaylalarda kendi imkanları ile gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Koçak, il genelinde 176 tür kelebek ve 658 gece kelebeği olmak üzere toplam 834 farklı tür pulkanatlı (lepidoptera) tespit etti.

Hazırlanan yayın uluslararası bir dergide yayınlanarak Karaman’ın kelebekleri bilim dünyasına tanıtıldı. Bu yayınla beraber Türkiye sınırları içerisinde en çok pulkanatlı bulunduran il Karaman olarak tescillendi. Çalışmada daha önce Türkiye sınırları içerisinde görülmeyen iki tür de ilk defa Karaman’dan tespit edilerek Türkiye’nin biyoçeşitliliğine eklendi. Fotoğraf çekimleriyle yapılan araştırmada yurtiçinden ve yurtdışından birçok uzmanla birlikte çalışıldı.