Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) tarafından hazırlanan videoyla ilimizin tarihinde büyük bir yara olarak kalan öte yandan ise Karaman’ın kurtuluşuna da vesile olan büyük çarşı yangını tekrar gündeme taşındı. Karaman için çağı açıp kapatan bir olay olarak görünen çarşı yangının canlı tanıklarıyla bir araya gelen Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) büyüklerimizin anlatımı ve yangının meydana getirdiği sonuçları bir video klipte toplayıp günümüzün popüler dijital platformu YouTube üzerinden yayınladı.

19 Eylül 1964 Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece bir terzi dükkânında çıkan yangın, şiddetli rüzgârın etkisiyle çabucacık yayıldı. Dükkânların bitişik nizam şekilde olması, çatıların ahşap olması ve iş yerlerinin tabanlarının yanık yağ ile korunması felakete sebep oldu. Bugünkü Atatürk Parkın’dan Attariye Camii’ne kadar olan bölgede Külahçılar Camii ile birlikte birçok dükkân, bir otel ve o zamanki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karaman İlçe Binası yangından nasibini almış ilimizde o zamanın para birimiyle yaklaşık 11 milyon lira yakın maddi hasar meydana gelmişti.

Olaya canlı şekilde şahit olan büyüklerimiz, gökyüzüne yükselen alevlerin çevre köylerden bile görüldüğünü ifade etti. Bu büyük yangında Karaman itfaiyesinin yetersiz kaldı. Ereğli, Çumra, Konya ve Başkent Ankara’dan ilimize itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 6 buçuk saat sonra söndürülen çarşı yangınında can kaybı yaşanmazken çok sayıda vatandaş yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Karaman’da çıkan büyük çarşı yangınında 200 dükkân ile bir cami yanarak kül olurken o kara gece ulusal basında “Tarihi Karaman Kül Olacaktı” başlığıyla yer aldı.

Dönemin hükümetinin yaşanan yangında gelen mağduriyete getirdiği çözümlerden biri olan göç yaşanmaya başladı. Avrupa o dönemlerde işgücü eksikliği yaşaması nedeniyle farklı ülkelerden işçi kabul etmeye başladı.  Hükümet ülkenin zor zamanlar yaşayan başka yerlerindeki vatandaşlara gösterdiği ayrıcalığı Karaman’ın yangın mağdurlarına da gösterdi. Kayıtlara göre bu yangından sonra mağdur kalan ve Avrupa’nın belirlediği kıstaslara uyan 700 vatandaş sıra beklemeksizin çoğu Almanya ve Hollanda’ya olmak üzere göç etti.