Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %30,4 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,8 ile TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgede, Hanehalkı Tüketim Harcamalarında en yüksek payı % 22,8 ile konut ve kira harcamaları aldı.
 
Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgede (TR52), Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almakta. Bu pay 2015 yılında %23,1 iken 2016 yılında %22,8 olarak tahmin edildi.

Türkiye’de, Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almakta. Bu pay 2015 yılında %26 iken 2016 yılında %25,2 olarak tahmin edildi.

KONUTTAN SONRA EN ÇOK ULAŞTIRMAYA HARCAMA YAPILIYOR

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgede hanehalkı tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup %21,4 oranıyla ulaştırma grubu oldu. Ulaştırmayı %20,4 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler harcamaları izlemekte. Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgede en düşük pay %1,6 ile eğitim hizmetleri grubuna ait.

Türkiye’de toplam tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup %19,5 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıda ve alkolsüz içecekleri %18,2 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemekte. Toplam tüketim harcamalarında en düşük pay %2,0 ile sağlık grubuna ait iken, eğitim hizmetleri %2,3 oranıyla toplam harcama içindeki en düşük ikinci harcama grubu oldu. 

HANELER ZORUNLU HARCAMALARI NEDENİYLE EĞLENCEYE DAHA AZ PAY AYIRIYOR

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgede kültür ve eğlence harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece %3,2 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise %5,8.

Ülkemizde eğlence ve kültür harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece %2,8 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise %6,4.

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının %25,5'i TR1 İstanbul Bölgesi’nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada %14,3 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı %12 oldu. Ankara, Konya ve Karaman illerinin kapsayan TR5 Batı Anadolu Bölgesinin payı %11,2 olarak gerçekleşti. En düşük payı ise %1,6 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, %3 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.