“6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68’inci maddesinde, il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırının, her yıl ilgili yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ilan edilen yeniden değerleme oranıyla güncellenerek uygulanacağı düzenlenmiştir. 2018 yılı için yeniden değerleme oranı olarak yüzde 23.73 artırılarak aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.

01.01.2019 tarihinden itibaren Tüketici başvurularında aşağıdaki tarifeye göre görevli yer belirlenecektir.

5.650 TL’ ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.

Büyükşehir statüsünde olan illerde 5.650 TL ile 8.480 TL arasındaki uyuşmazlıklara İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.

Büyükşehir Statüsünde olmayan İllerin Merkezlerin de 8.480 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklara İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.

Büyükşehir statüsünde olamayan illere bağlı ilçelerde 5.650 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklara Kaymakamlıklar da bulunan İlçe Hakem Heyetleri görevlidir

YERLEŞİM YERİ YA DA SATICININ ADRESİ KRİTER

Başvuru, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerde görevli olan tüketici hakem heyetine yapılabileceği gibi, mal veya hizmeti sunan satıcının adresindeki yer tüketici hakem heyetine de yapılabilecektir. Tüketici yukarıda açıklanan seçim hakkına sahiptir. Bir örnek ile konuyu açıklamak gerekir ise Karaman - Ayrancı’da oturan tüketici Ankara Çankaya’dan aldığı bir hizmetin ayıplı olduğundan bahisle, ister Ayrancı Kaymakamlığındaki Tüketici Hakem Heyeti’ne, isterse Çankaya Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir. Ancak başvurunun mükerrer yapılmaması ve aynı uyuşmazlık hakkında bir defa yapılması esastır. Okuyucunuz da aldığı malın bedeli ilçe tüketici hakem heyeti başvuru sınırının üzerinde olduğu için Karaman İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunmalıdır.”

Tüketici Mağdur Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Tüketici bilmediği konularda mutlaka zaman kaybetmeden mutlaka Tüketici Haklarını Koruma Derneğimizden ya da İl Tüketici Hakem Heyeti’nden bilgi almaları menfaatlerine olacaktır.

Öncelikle, yaptığı her alış verişin fişini veya faturasını mutlaka almak zorunda. Örneğin bir ayakkabı alırsın bu ayakkabıda sorun çıkabilir, aldığın ayakkabının ne kadar garantisi var bunu bilmen gerekir. Ürünün ‘Gizli Ayıbı’ durumuna göre değişen garanti süreleri var, iki seneye kadar ulaşan durumlar oluyor. Özellikle mesafeli satışlarda 14 günlük cayma süresini bilmeyen birçok Vatandaşımız var.

Televizyondan veya internetten aldığı ürünün istediği ürün olmaması veya beğenmemesi, isteğini karşılamaması gibi durumlarda bu cayma süresini kullanabileceğini bilen kolay kolay mağdur olmaz.