Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya; Vali Fahri Meral, Karaman Milletvekilleri Dr. Recep Şeker ve Av. Selman Oğuzhan Eser, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, kurum müdürleri, Karaman, Konya, Burdur ve Niğde Üniversitelerinden akademisyenler, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız ve birlik üyeleri, elma üreticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

Türkiye için önemli bir ekonomik değere sahip olan elmanın, bölgedeki sosyo-ekonomik boyutu, yetiştirilme teknikleri, hastalıkları, üretimi ve pazarlanması konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik uzman akademisyenler ile üreticilerin fikir alışverişinde bulunacağı ‘Karaman Elma Çalıştayı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin tanıtım filminin ardından öğretim üyesi Dr. Yılmaz Sesli tarafından KMÜ Elmacılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin çalışmalarının anlatıldığı sunum yapıldı.

Protokol konuşmalarıyla devam eden Çalıştay’da konuşma yapan Vali Fahri Meral KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Elma Çalıştayı’nın faydalı geçmesi dileklerinde bulunarak böyle önemli bir Çalıştay’ın üniversitemizde yapılıyor ve konuşuluyor olmasının Karaman’da elmacılığa verilen önemi gösterdiğini söyledi.

Elma yetiştiriciliğinin tanıtımı, sosyo - ekonomik ve pazarlama sorunlarının konuşulacak olmasının ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Vali Meral, “1950’li yıllarda modern bahçelerin kurulması ile başlayan ve günümüze kadar gerek anaç gerekse çeşit olarak büyük gelişmeler kaydeden Karaman, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 16’sını karşılamaktadır.  2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 588 bin ton üretimle ülke genelinde ikinci sırada, toplamda 10 milyona yaklaşan elma ağacı sayısı ile ilk sırada yer almaktayız.

Bahçeden sofraya gıda güvenilirliğinin ön planda tutulduğu tarım tekniklerini öncelemekte ve üreticilerimize hükümetimiz tarafından gerekli hibe ve destekler verilmektedir” dedi.

İyi tarım uygulamaları, biyoteknik ve biyolojik mücadele ile çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı, ekonomik yatırım ve afet desteği ile üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirten Vali Meral, “2005 yılından bugüne kadar bu destekler kapsamında 38 milyon 800 bin Türk Lirası üreticilerimize katkı sağladık. Bütün bu desteklere ilave olarak KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen projemiz ile Karaman Elmasının katma değerinin arttırılması için bir “Elma Borsası ve Tasnifleme Ünitesi” kurulması çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Elma Çalıştayının ilimiz özelinde ülkemiz tarımına katkılar sağlaması dileklerinde bulunarak Çalıştay’ın düzenlenmesini sağlayan KOP Bölge Kalkınma İdaresine, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine, akademisyenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Karaman Elma Çalıştay’ı daha sonra “Elmada Yetiştirme Teknikleri ve Ağaç Mimarisi”, “Elma Yetiştiriciliğini Sosyo-Ekonomik Boyutu”, “Elma İç Kurdu”, “Pazarlama ve Örgütlenme” gibi konuların ele alındığı sunumlarla devam etti.

Çalıştay, sonuç bildirgesinin ardından sona erecek.