Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Karaman İli, Merkez İlçesi, Sudurağı Beldesi mevkiinde yapılması planlanan “Karaman Havalimanı Projesi” ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı.

Yunus Emre Nikah Salonunda yapılan toplantıda MGS Proje Müşavirlik Mühendislik Çevre Mühendisi Nurdan Yıldırım, proje sunumuyla vatandaşlara havalimanı projesi hakkında bilgi verdi.

Yıldırım, Son yıllarda havacılık sektörünün büyümesi ve gelişmesi yönünde atılan adımlar ile yapılan yatırımlar sonucu özel sektörün iç hatlarda tarifeli yolcu taşımaya başladığını ve bununla birlikte Türk Sivil Havacılığının hızlı bir şekilde büyüme eğilimine girdiğini söyledi. Bu büyümenin sektördeki işletmelerin hizmetleri, dolayısıyla da yolcu ve kargo taşımacılığına da yansıdığını vurgulayan Yıldırım, “Türkiye’nin havayolu yolcu potansiyelinin 2023 yılında beklenen durumda 386 milyon yolcuya ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu yolcu yükünün karşılanabilmesi için mevcut kapasitelere ilave olarak yeni havaalanları yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, Karaman Havalimanının yapılması gerekli görülmektedir” dedi.

HAVALİMANININ 3 YILDA YAPILMASI PLANLANIYOR

2014 Yılı Ocak ayı itibariyle havalimanı ve havaalanları toplam uçak trafiğinde 2013 yılının Ocak ayına göre; iç hatlarda yüzde 13,8 artış, dış hatlarda yüzde 16,7 artış, toplamda ise yüzde 14,9 artış olduğunu kaydeden Yıldırım,  Ocak 2014 itibariyle, havalimanı ve havaalanlarında direkt transit dahil, toplam 10 milyon 246 bin 692 yolcuya hizmet verilerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 artış olduğunu belirtti. Karaman Havalimanının inşaat çalışmalarının yapılan planlamalara göre 3 yılda tamamlanacağını ve havalimanını ekonomik ömrünün 30 yıl olarak hesaplandığını dile getiren Yıldırım, ÇED süreci tamamlandıktan ve gerekli izinler alındıktan sonra projenin hayata geçirileceğini ifade etti.

Yıldırım, “Proje alanı karayolu mesafesiyle Karaman İl merkezine yaklaşık 20 kilometre, Ereğli İlçe merkezine yaklaşık 60 kilometre, Konya İl merkezine yaklaşık 130 kilometre mesafede yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

BÜTÜN PLANLAMALAR YAPILDI

Karaman’a yapılacak olan havalimanına yakın olan yerleşim yerleri hakkında bilgi veren Yıldırım, “Yapılması planlanan hava limanı; TOKİ Konutlarına 200 metre, Sudurağı Beldesine 3,7 kilometre Kayaönü Köyüne 4,3 kilometre, Ağılönü Köyüne 5,3 kilometre, Yeşildere Köyüne 14,5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Proje alanının topoğrafik harita açısından, genelinde düz bir coğrafyaya sahip olması uçak iniş ve kalkışlarının rahat olmasını sağlayacak. Havalimanı yapılması planlanan alanın çoğunluğunun hazineye ait taşınmazlardan meydana gelmesi, ulaşım kolaylığı sağlayacak. Pistin yerleşiminin yapılacağı bölgenin topoğrafyasının düzlük bir yapıda olmasını maliyete olumlu etki edecek. Projenin işlevinden sorun çıkmaması için bütün planlamalar yapıldı.” şeklinde konuştu.