Karaman’ın tarım arazilerinin sulanmasında artan maliyetlerin en aza indirilmesi için atılan adımlar karşılığını bulmaya başladı.

Gödet Barajından tarım arazilerinin kapalı sistemle sulanması için yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Yatırım programında bulunan Karaman Gödet Barajı Teknik Raporu Hazırlanması ihale işlemlerine başlanılacağını ve devam eden süreçlerin ivedilikle tamamlanarak yapım ihalesi yapılacağını duyuran Karaman milletvekilleri Dr. Recep ŞEKER ve Av. Selman Oğuzhan ESER projenin çiftçilerimize umut olduğunu belirterek; ‘bu proje Karaman için adeta can suyu olacak kapalı sulamada kayıplar en aza inerek çiftçimiz en yüksek verimi sağlayacak dedi’.

TARIM BAKANLIĞI İHALEYE ÇIKIYOR.

Ak parti Karaman Milletvekilleri Dr. Recep ŞEKER ve Av. Selman Oğuzhan ESER önceki gün Tarım Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile görüştü. Görüşmede Karaman ile ilgili Tarımsal projeler masaya yatırıldı. Milletvekilleri görüşmede Gödet barajı kapalı sulama sistemi ile birlikte, Ayrancı Barajının kapalı sulama sisteminin öneminden bahseden vekiller görüşme sonrasında buraların proje ihalelerinin en kısa zamanda yapılacağını duyurdular. Ayrıca  mavi tünel projesinin aksayan yanlarını görüşen vekiller kanalın onarımı ve sanat yapılarının tamamlanması ile ilgili yaptıkları açıklamada; " Mavi Regülatörden çevrilen suyun Hotamış depolamasına aktarılmasını sağlayan 125 km uzunluğundaki kanal tamamlanmasıyla AHİ Kanalının tamamına 22.04.2018 tarihinde su verilmişti. Oluşan bazı sorunlar nedeniyle Kanalın ilk 33 km si işletmeye tam açılmış olup, kalan kısımların performans testleri devam etmektedir. Bu amaçla geçtiğimiz Eylül ayında kalan kısımlara da  su verilmesi ile  Karadağ bölgesi köylerimiz ve ilimizde büyük sevinç yaratmıştır. Şuan kanalın tamamında karşılaşılan veya oluşabilecek sorunların giderilmesi ve önlenmesi için Mavi Regülatörü ve Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı Sanat Yapıları Tamamlama ve İyileştirilmesi 1.Kısım işinin ihale izni alınmış, önümüzdeki hafta ihalesi işlemleri EKAP’tan başlatılacaktır. Çiftçimizin refahı için yapılacak olan çalışmaların ihale bedeli yaklaşık 25 milyon TL dir. Allah devletimize zeval vermesin. Böylece mavi regülatörü besleyen barajlardaki depolamanın yeterli olmasıyla bu yıl eylül ayında Karadağ civarı köylerimiz suya kavuşacak, toplam uzunluğu 19 km olan ve 5,6 kilometresi açılan Hadimi tünelinin tamamlanmasıyla da suya doyacaktır. " açıklamasında bulundular.

Öte yandan Bakan yardımcısı Fatih Metin’den özel destekleme projeleri, iyi Tarım Uygulamaları kapsamında Karaman’da bakanlık tarafından lavanta ve kimyon ürününe iyi tarım uygulamaları destekleme ödemelerinin artırılmasını çok su tüketen bitkiler yerine daha az su tüketen bitkilerin üretiminin artmasını için destek verilmesini isteyen vekil Şeker ve Eser, bu amaçla sözleşmeli tarım uygulamasına geçilmesinin önemini vurguladı.

TOPLULAŞTIRMA İLE İLGİLİ ANKARA’DAN HEYET

Karaman köylerimizde toplulaştırma ile ilgili yaşanan sorunları da  dile getiren Şeker ve Eser yapılan görüşme sonrası Arazi  Toplulaştırma dairesi başkanlığından görevlendirilen  heyeti Karaman da sorunlara yerine çözüm üretmek üzere Ayrancı bölgesi köy muhtarlarımız bir araya geldi. Yine birkaç gün içinde toplulaştırmada yaşanan genel sorunları görüşmek üzere yeni bir heyet de Ziraat odası başkanımız ben muhtarlarımızla bir araya gelecek. Açıklamasında bulundular.

GÖRÜŞMELERDE BİRÇOK KONUYA DEĞİNEN ŞEKER VE ESER

Karaman elma üretiminde toplam ağaç sayısı bakımından ülke genelinde 1. sırada, üretim miktarında ise 2.sırada yer almaktadır. Elma bahçeleri bölgemizin ikliminden kaynaklı ilkbahar geç donlarına maruz kalmakta ve çiftçimiz zarar görmektedir.

Don zararının önlenmesi amacıyla Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Programından desteklenen don pervanesi destekleme hibe oranının artırılmasını istedi.

Çiftçilerimizin sulama suyu elektrik giderleri için güneş enerjisi kurulum desteği de konusu da gündeme alındı.

Yine Karaman'ın 65.000 kovan varlığı ile bal üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu,  yaklaşık 250.000 kovan arıyı besleyebilecek bitki florasına sahip olduğunu belirtip, Bu potansiyeli değerlendirmek adına Bakanlığımız tarafından Karaman’ın da içinde yer aldığı bazı iller pilot il olarak belirlenerek arılı kovan başına verilen desteğin bu illerde artırılması durumunda potansiyel flora zenginliği değerlendirilerek arı ve arı ürünleri üretimi artacağını belirten vekil Şeker ve Eser'in önerisi bakanlıkça olumlu değerlendirildi.