İnsanlarda bir alışkanlık var. Duvarlara, ağaçlara yazı yazmak gibi. Tarihi duvarlara yazılan aşklar, aşkı ölümsüzleştirmiyor. Ama böyle bir gelenek var. Bu gelenek tarihi duvarlara yazıldığında büyük tahribat oluşturuyor. Karaman’ın görselliğini yükselten Karaman Kalesi de yazı istilasına uğruyor. Kale surlarına yazılan yazılar, hem sura zarar veriyor, hem de görüntüyü bozuyor.

Karaman Kalesi'nin bu tahribata uğramasını önlemek için hem vatandaşların bilinçli olması hem de yetkililerin bu tahribatı önleyecek geçerli çözümler üretmesi gerekiyor. Tarihi eserlere ve yapılara zarar verenler ihbar edilmeli ve uyarılmalıdır. Değerlere sahip çıkmak adına duyarlı olmak gerekiyor.

Yazılması çok kısa süren bu yazıları temizleyerek tahribatını gidermek hem zaman alıyor hem de masraf açıyor. Tarihi ve kültürel yapılara zarar verenlere cezai yaptırımların uygulanması gerekiyor.

Karaman Kalesi, 12. Yüzyılda Anadolu Selçukluları tarafından yapıldı. İç içe üç surdan meydana gelen kalede yalnız iç kale sağlam olarak günümüze kadar geldi. Dış kaleden günümüze pek az iz kaldı.