Karaman Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürlüğü tarafından belediyenin kendi imkan ve teknik ekibiyle Karaman Şehir Mezarlığına yaptıkları Mezarlık Bilgi Sistemi (MBS) 2013 yılından bu yana Karaman halkına hizmet veriyor. Bunun yanında işçi istihdamı, ücretsiz mezar kazımı ve yemek hizmetleri gibi birçok faaliyete imza atan Karaman Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürlüğü, Karaman halkına hizmet yağdırmaya devam ediyor.

Karaman Belediyesi, vatandaşların mezarlık ziyaretlerini sıkıntı yaşamadan yapabileceği Mezarlık Bilgi Sistemi'ni hayata geçirdi. Mezar harita özelliklerine sahip sistem ile vatandaşlar, yakınlarının mezarlarının yerini rahatlıkla öğreniyor.

Yakınlarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşlara büyük kolaylık sağlayan Mezarlık Bilgi Sistemi’nin iki yılda tamamlandığını, şu anda da 30 bin adet mezar bilgisinin kayıtlı olduğunu söyleyen Karaman Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürü Süleyman Hilmi Şimşek, “2011 yılı içerisinde Mezarlık Bilgi Sistemi (MBS) oluşturulmuştur. Bilgi sistemi iki yılda tamamlandı. 2013 yılından bu yana da devam etmektedir. Bu mezar kayıtları belediyenin kendi teknik personeli vasıtası ile ücret verilmeden kendi öz kaynaklarımızla yapılmış ve belediyenin web sitesi ile entegre edilmiştir. Vatandaşlarımız kendi bilgisayar ve ya cep telefonlarından yakınlarına ait mezarlıkları görebilirler.” dedi.

Karaman Mezarlığı, tarihi bir yapı olması nedeniyle daha önce karmakarışık olduğunu söyleyen Şimşek, mezarlığı ada şeklinde 41 parçaya böldüklerini ifade etti.

7 yılda Karaman Mezarlığı’nda çok değişiklik olduğunu söyleyen Şimşek, şunları aktardı;

“Yurtdışından gelen vatandaşlarımızın veya mezarlığa sık sık gelemeyen vatandaşlarımız mezarlarını bulmakta zorlanıyorlardı. Bunu kolaylaştırmak ve sonraki nesillere kayıt ortamında bir bilgi aktarabilmek için bu şekilde, bu yola başvurulmuştur.

Mezarlık Bilgi Sistemi (MBS) oluşturulmadan önce, Karaman Mezarlığı tarihi bir yapı olduğundan dolayı karmakarışık ve aralarda hiçbir şekilde yok bulunmamaktadır. Biz mezarlık içerisinde boşluklar bularak önce mezarları ada şeklinde, 41 parçaya böldük. Daha sonra mezarlıklar tek tek ölçülerek bilgisayar ortamına atıldı. Bu şekilde Mezarlık Bilgi Sistemi (MBS) oluşturulmuştur. Bunun yanında raç yollarımız baştan sona değişmiştir. Yolların tamamına parke yol yapılmıştır. Mezarlık içerisine elektrik aydınlatma direği yapılarak gece aydınlık hale gelmesi sağlanmıştır. Mezarlık içerisinde ki ara yerlerde bulunan tüm çeşmeler iptal edilerek, yol kenarlarına yenileri yapılmıştır. Yol kenarlarına ağaçlandırma sistemi ile çevre düzenlemeleri yapılmıştır. Şehitliklerimizde gerekli düzenlemeler yapılmış ve tüm şehitlerimizin mezar taşları onarılmıştır.

Ayrıca tarihi çeşme şeklinde kesme taştan 6 adet mezarlığın tarihi dokusuna uygun olarak çeşmeler hayrat şeklinde yapılmıştır. Bu konuda vatandaşlarımıza da teşekkür ediyoruz.”

KARAMAN MEZARLIĞINDA NELER NELER OLUYOR?

Hizmetleri hakkında da bilgi veren Karaman Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürü Şimşek; “Karaman Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürlüğü 2014 yılı Haziran ayı içerisinde mezarlık içinde kurulmuş olup şuan da 27 adet işçi ve 4 memur ile hizmet vermektedir. Mezarlık hizmetlerimiz içerisinde ücretsiz mezar kazımı, ücretsiz çadır hizmetlerimiz ve bunun yanında yemek hizmetleri, şehirlerarası ve şehir içi cenaze nakil işlemleri yapılmaktadır. Bunun dışında mezarlık içerisinde boş alanları beton mezar kalıp sistemi ile hazır boş mezarlar yapılmaktadır. Şuan da elimizde bununla ilgili beş yüze yakın mezar bulunmaktadır. Bunlar önümüzdeki yıl açılacaktır.

Ayrıca Kazalpa Mezarlığı içerisinde, boş alanlarda işçilerin kendi güçleri ile kazma kürek vasıtası ile kazdırdığımız 150’ye yakın burada da mezarımız bulunmaktadır. Ayrıca şuan şehir mezarlığı içerisinde de 50’ye yakın el ile kazılan mezarlarımız bulunmaktadır. Bu Mezarların içerisinde kullanılan tüm kapak taşları kendi işçilerimizin vasıtaları ile kalıplar yaptırılmak sureti ile içlerine demir konarak hazır beton şeklinde dökülmektedir. Bu konuda sağlamlık ve emniyete önem verilmektedir.” dedi.