Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla birlikte modern sulama sistemlerini ülke genelinde yaygınlaştırarak tarıma verdiği destek ile üreticiye umut oluyor.

Ülkemizde kullanılan toplam suyun yaklaşık yüzde 70’i tarımda sulamada kullanılmakta ve bilinçsiz sulama yapılması nedeniyle binlerce dekar arazi tarım yapılamaz hale gelmiş ve ürünlerde verim kayıplarına neden olmaktadır. Uzmanlar yaşanan küresel ısınma ve tatlı sularda yaşanan kirlilik günümüzde suyun önemini daha da arttırdığını belirtiyor. Ayrıca tarımda bilinçsizce yapılan sulamanın verimli arazileri çoraklaştırdığı ve kaybedilen toprağın geri getirilemediği belirtiliyor.

Bu kapsamda depolanan suyun minimum kayıpla tarım arazilerine ulaştırılması ve modern sulama sistemleri ile su tasarrufunun sağlanması tarımda büyük önem taşıyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamayı amaçlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü hayata geçirdiği devasa projelerle suyun her damlasına sahip çıkıyor Karaman’da bu yatırımlardan yararlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Karman ilinde bulunan Yollarbaşı Göleti Sulaması ve Taşkale Göleti Sulaması çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları devam eden iki proje ile yaklaşık 2 milyon 278 bin m³ su depolanacak ve 6 bin 670 dekar tarım arazisi daha modern sulama şebekesine kavuşacak.

Bu yılsonu içerisinde tamamlanması planlanan sulama hatlarına yaklaşık 29 bin metre HDPE boru, 3 bin 200 metre CTP boru döşenecek ve toplam 183 adet sanat yapısı imal edilecek. Söz konusu sulama projelerinden toplam 6 bin 670 dekar tarım arazisi faydalanacak.

Yollarbaşı Göleti Sulaması ve Taşkale Göleti Sulaması hatlarının tamamlanmasıyla 2021 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 12,4 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Ülkemizin yarı kurak iklim bölgesinde ve Karaman ilinin aldığı yağış miktarının ülke ortalamasının da altında. Suyu toprakla buluştururken bir damlasının bile ziyan olmaması için çalışıyoruz. Ülke insanına ve ülke tarımına katkı sunmak için çabalıyoruz.”