Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencisi olarak benim bu soruya cevabım; evet, Karaman öğrenci şehri. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi de başladı. Seçilen bölüm kadar üniversite de önemli. Üniversitenin hangi şehirde olduğu, ekonomik ve sosyal yapısı, akademik kadrosu, kampüsü…

Yazımı okuyan öğrenci arkadaşlarım olacaktır ve muhtemelen beni eleştireceklerdir. Çünkü öğrenciler genelde Karaman’ın küçük olmasından, gezilecek çok az yer olmasından yahut Karaman’da yapacak hiçbir şey bulamadıklarından yakınırlardı. Ancak koşullar değişse bile o insanların mutlu ve memnun olacaklarını düşünmüyorum ben.

Karaman’da öğrenci olmanın birçok olumlu yanı var; hastane yakın, öğrenci yurtları üniversiteye yakın, üniversitenin akademik kadrosu iyi, hocalar gerçekten anlayışlı ve öğrenci odaklılar, Karaman esnafı öğrencinin halinden anlıyor, öğrenciler okuldan sonra çalışmak isterlerse çalışabilecekleri yerler mevcut, üniversite kütüphanesi çok iyi, üniversite bünyesinde yetmişten fazla öğrenci topluluğu var, öğrencilerin kendilerini geliştirebileceği çok alan var.

Karaman şehir olarak pahalı değil. Her öğrencinin gidebileceği mekanlar bulunuyor. Şehirde eğlence mekanları yok. Kafe ve çay bahçesi tarzı mekanlar çoğunlukta. Bunlar da genel olarak şehrin merkezinde. Öğrenciler çoğunlukla eğlence mekanlarının ve müzikli mekanların olmamasından yakınıyorlar. Alışveriş merkezi yeni açıldı.

Karaman, Konya- Mersin- Antalya illeri arasında bulunuyor. Karaman’dan bazı illere direkt otobüs ya da tren seferi bulunmuyor. (Örneğin; Kahramanmaraş, Aksaray) Bu gibi durumlarda öğrenciler Konya’ya giderek oradan kendi memleketlerine gidiyorlar. Şehir içi ulaşım çok kolay. Üniversiteden otuz dakikada yürüyerek çarşıya gidilebilir.

Karaman’ın tarihine ve kültürel yapısına değinmeden olmaz! Konaklar, camiler, türbeler, mağaralar… Akla ilk gelenlerden; Hatuniye Medresesi, Tartan Evi, Hürrem Dayı Evi, Kuğulu Park, Hacı Beyler Camii, Alaeddin Bey Kümbeti, Manazan Mağaraları, Karaman Kalesi ve Aktekke bulunuyor.

Dezavantaj olarak bahsedeceğim bir konu, Karaman’da özellikle kış aylarında 20:30 - 21:00’dan sonra merkezde bile çok az insan kalıyor. Yani yürüyüş yapmak isteseniz sokakların boş ve karanlık olması sizi biraz ürkütebilir. Kız öğrenciyseniz o saatlerde özellikle ara sokaklar hiç güvenilir değil.

Şehir de üniversite de gelişmeye devam ediyor. Yeni mezun olan öğrenciler için iş imkanı artarsa her şey çok daha güzel olur.

Bahar bizim içimizde, olduğumuz yerde. Başka bir şehirde, başka bir yerde ya da başka bir insanda değil. Bahar Karaman’da ve Karamanoğlu Mehmetbey’de.