Karamanlıların büyük bir derdi var.

Tanınmamak ve tanıtılmamak.

Oysa pek çok STK bu amaçla kurulmuş.

Kimisi, çaresizlikten hiçbir faaliyet göstermiyor, kimisi, bir şeyler yapmaya çalışıyor gücü yetmiyor, kimisi de gerektiği kadar faydalı olamıyor.

Bu uğurda Karaman Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü de canhıraş bir çalışma sergiliyor.

Karaman Kültür Müdürlüğü ise bürokrasinin elverdiği ölçüde bir çaba içinde.

Bütün bunlara rağmen bir yol alınabilmiş değil.

Uzun bir süredir bir Karaman Vakfı çözümü konuşulur. Gazeteci Yazar Hasan Özünal’ın uzun bir süredir dillendirdiği ve geniş de bir destek bulan bir projedir bu.

Son yasal düzenlemelerle Vakıflar daha bir kontrollü hale geldi. Resmi kurum ve kişilerin özel izin olmadıkça bu vakıflara üye olmaları ve çirkin söylentiler ortadan kalktı.

Bu proje tam da bu noktadan önemli. Çünkü tamamen sivil bir yapılanma içinde gerçekleşmeli.

Bürokratik çarkların yavaş ve hantal içleyişine bir çözüm getirecek şekilde, ehil ellerde ve geniş katılımlı kararların seri biçimde uygulanmasına ihtiyaç var.

İlimizin en önemli etkinliği olan Dil Bayramından tutun da Avrupa’daki kardeşlerimizin düzenledikleri Arabaşı Gecelerine varıncaya kadar tüm etkinliklerde böyle bir vakfın maddi, manevi ve özellikle de kültürel katkısı olacaktır.

Hükümetler, son yıllarda tanıtım ve kültürel etkinliklere gereken desteği fazlası ile vermektedir. Ancak bir kurum ya da kuruluş, sağlam projelerle bu desteklerden istifade etmek için çaba göstermiyor. Bu tür bir vakıf tam da bunu gerçekleştirmelidir.

Her türlü vakıf, dernek, oda, borsa, sanayici, işadamı ve hatta kişisel tanıtım faaliyetlerinde böyle kurumsal bir oluşum Karaman için büyük bir katkı koyacaktır.

Başarılı çalışmalar gerçekleştikçe de gerek moral değerlerin yükselmesi gerekse katkı koyanların sayısı artacaktır.

Karaman ölçeğinden çok daha küçük beldelerde planlı programlı yapılan bu tür faaliyetler büyük ses getirmiştir. Elması, bisküvisi, keki, çikolatası, sütü, balı, tarım ürünleri bir yana her adımı tarih ve kültür olan Karaman en başta kendi değerlerini kendisi tanıyacak ve daha iyi tanıtma fırsatı bulacaktır.

Birbirinden kopuk, zayıf çalışmalar, ekip ruhu ile daha da güç kazanacak, bir kurumun etkinliği diğer tüm kurumların desteği ile amacına ulaşacaktır.

Bu tür bir oluşum için bazı çalışmaların yapıldığı duyumunu alıyoruz. Bu güne kadar resmi bir açıklama yapılmasa da bu çalışmalar bizleri memnun etmektedir. Çalışmaları yapan ekibin liyakati konusunda da ayrı bir memnuniyet vardır.

Şimdi aslolan bu çalışmaların bir an önce tamamlanıp, Karaman Merkezde, güzel ortamlarda, güçlü desteklerle, adı ne olursa olsun böyle bir vakfın bir an önce faaliyete başlamasıdır. Gün bu gündür.

Her geçen gün kayıp ve bir daha geri gelmeyecek bir hazinedir.

Tanıtılamamaktan şikâyet eden ve turizmden yeteri kadar pay alamamaktan ciğeri yanan Karaman ve Karamanlı için acil bir serinliğe ihtiyaç vardır.

Dileriz bu çalışmaları yürütenler, ellerini çabuk tutarak kısa zamanda mutlu haberi verirler.

Bizler de bu müjdeyi sizlerle paylaşırız.