İstiklâl Harbinden yeni çıkmış yorgun ve yoksul Karaman halkının, gönlü zengindir.

Çocuklar üzerinde “Türk Tayyare Cemiyeti(1) yazan kumbaraları boyunlarında sokak sokak gezerek teberrük toplar. Mübarek Ramazan ayında fitre ve zekât zarfları dağıtılır. Karamanlılar Kurban bayramında kurban derisini teberrük eder. Yardım pulları satılır.

Karaman halkının teberruatı(2) ile bir tayyare satın alınır.

Tayyareyi Karamanlı yapan, Karamanlıların gönüllerinin göklerde olmasıdır.

Karaman’ın doğusundaki Atmeydanı bu tayyarenin ad koyma(3) merasimine ev sahipliği yapar. Takvimler 10 Teşrinisani 1929 göstermektedir.

Heyecan doruktadır. Uçuş günü Kel Kaymakam(4) heyecanlı bir nutuk irad eder. Bunu tayyare zabiti Seyfi Bey’inki takip eder.

Kaymakam bey tarafından makasla kurdele kesilerek, tayyarenin altındaki “Karaman” yazısının görünmesiyle bir alkış tufanı kopar.

Ve uçuş başlamıştır…

Seyfi Bey’in idaresindeki “Dewoitine D21C-1” tipi tek mürettebatlı tayyare(5) göklerde süzülür.

Karaman halkı gururludur. Pek yakında ikinci tayyarelerinin görmeye ahdederler. Tayyarenin uçuşu esnasında teberruata başlamışlardı bile.(6)

Karaman’da bir daha tayyare, bu kadar yakından görülmez.

Halbuki Karaman düzdür.

Yeri gelir posta gerekçe gösterilir. Karaman’a posta tayyareleri hangarı yapılacağı haberi Akşam Gazetesi’nin, 29 Mart 1937 tarihli nüshasında yer alır: “Karaman’ın doğusundaki Atmeydanı civarında inşa edilmekte olan posta tayyareleri istasyon hangarının derhal keşfi yapılması nafia vekâletinden vilâyete bildirilmiştir. Hangar inşasına yakında başlanacaktır.(7)

Yeri gelir millî savunma talep eder: “Karaman ilçesinde uçak alanı için lüzumlu olan ve sahipleriyle miktarı ilişik cetvelde bulunan gayrimenkullerin kamulaştırılması; Millî Savunma Bakanlığının 6/10/1948 tarihli ve 4099/10030  sayılı yazısı üzerine, 3787 sayılı kanunun birinci maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 28/1081948t tarihinde kararlaştırılmıştır.(8)

Ama bir türlü Karaman’ın hayali gerçekleşmez.

Bu arada Karaman’ın parlak bir evlâdı dikkat çeken bir renkle sokaklarda arzı endam etmeye başlar. Hakkındaki rivâyetler, efsâneye tahvil eder.(9)

Yıllar sonra Karaman’a hava alanı yapılacağı haberi Karamanlıları heyecanlandırmaya yeter.(10)

Karamanlıların gönlü göklerde denilmemiş boşuna. Karaman’dan uçmak farklı olsa gerek.

Uğur ERKAN.