Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Karaman’a gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve Belediye Başkanı Savaş Kalaycı’yı makamlarında ziyaret etti. Ardından Vali Işık ve Belediye Başkanı Kalaycı ile birlikte KOP İdaresi tarafından ‘Karaman’da KOP ile Okuma Vakti Projesi’ kapsamında finanse edilen ‘Çocuk Kütüphanesi’ ile ‘Fikir Beceri ve Türkçe Atölyesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

“2021 YUNUS EMRE TÜRKÇE YILININ İLK PROJESİ KOP İDARESİNDEN”

KOP İdaresi tarafından finanse edilen Karaman İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle 2020 yılında projelendirilerek hayata geçirilen ‘Karaman’da KOP ile Okuma Vakti Projesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılının ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak kutlanmasına ilişkin yayımladığı genelgeye uygun ilk proje açılışı olduğunu ifade eden KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, yürütülen bu projenin küçük ama etkili dokunuşlarla Türkiye’nin geleceği olan beşeri sermayenin şekillenmesine ne kadar önemli katkılar sunulabileceğinin bir göstergesi olduğuna değinerek; “Türkçenin başkenti Karaman’da kurulan ‘Fikir ve Beceri ve Türkçe Atölyesi’ ile burada ikamet eden mülteci öğrencilerin entegrasyonunu hızlandırmak ve akademik başarılarını artırmak için Türkçeyi kısa sürede öğrenmeleri, okullarda aldıkları bilgi birikimlerini atölyede pekiştirmelerini ve böylece kalıcı öğrenmeler elde etmelerini amaçlıyoruz. ‘Çocuk Kütüphanesi Projesi’nde ise 6-10 yaş aralığındaki çocuklarımızı ve öğretmenlerini yeni nesil çocuk kütüphanesi ile tanıştırmak, sosyo-kültürel gelişimlerine katkı sunarak, bilgi ve beceri ile donanımlı hale gelmelerini sağlayıp, öğretmenleri ile birlikte okuma, dinleme ve birlikte zaman geçirebilecekleri nitelikli bir kütüphane oluşturmayı amaçladık. ‘İlk Kitabım’ fikri ile de okuma ailede başlar prensibinden yola çıkarak yeni doğum yapan anneye ve bebeğine kitap seti hediye edilerek, kitapla tanışmalarını hedefliyoruz” dedi.

“DÜNYANIN EN İYİSİNİ ÜRETMEK İÇİN ÖNEMLİ KOP DESTEĞİ”

İdare tarafından hibe desteği sağlanan proje sahalarını yerinde inceleyen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, üreticilerle sohbet etti. Proje yürütücüsü kurumların yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler alan Başkan Şahin, KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hibe desteği verilen ve Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve yerin 34 altında bulunan Divle Obruk Peyniri üretim mağaralarına indi. ‘Dünyaca Öneme Sahip Tarımsal Ürünlerin Yaşatılması Projesi’ adıyla 1 Milyon 640 Bin TL finansman desteği sağlanan ve “Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor” adıyla hayata geçirilen proje sayesinde Ayrancı İlçesine bağlı Divle köyünde küçükbaş sütü işleme tesisi kurulacağını söyleyen Şahin; “Bölgenin önemli geçim kaynaklarının başında gelen Küçükbaş hayvancılığı ürünlerinin katma değerli bir şekilde pazarlanması ve oluşan yüksek gelirin tabana yani üreticimize yayılmasını hedefliyoruz. Bu amaçla Divle köyünde kurulacak olan ve Divle Kooperatifi tarafından işletilecek olan süt işleme tesisi ile dünyanın en iyi 5 peyniri arasında yerini alan ve kültürel mirasımız olan Divle Obruk peynirini, geçmişten günümüze geldiği gibi doğallığını koruyarak yeni nesillere aktaracağız. Hijyenik şekilde yöresel olarak üretimi sağlanacak ve kooperatif üzerinden pazarlaması yapılacak peynir sayesinde kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan insanımız, dünyanın en iyi 5 peynirinden birini üretmenin hem manevi hem de maddi mutluluğunu yaşayacak” diye konuştu.

“KARAMAN SULAMA PROJELERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR”

KOP İdaresi tarafından Karaman’a yapılan yatırım ve desteklemeler hakkında da bilgiler veren Başkan Şahin; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini belirterek, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyledi. Karaman’ın KOP Bölgesinin önemli illerinden birisi olduğunu belirten Şahin; “Karaman ilimiz KOP İdaresinin kuruluş kanununda yer alan ilk 4 ilden birisidir. Bu nedenle Karaman ilimizin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. 2011-2020 yılları arasında Karaman’a 338 proje için 189 Milyon 441 Bin 233 TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini göz önünde bulundurarak; 133 Milyon 152 Bin 707 TL ile en büyük desteğin kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 258 projeye ayırdık. Bu amaçla yürüttüğümüz projeler bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım. Karaman özellikle sulama projelerindeki başarısı ile öne çıkmaktadır. Başkanlık olarak Karaman sulama projeleri ile 47 bin 390 hektar tarım alanını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Ayrıca bu projeler ile 11 adet hayvan içme suyu göletinin yapımını sağladık. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 11 projeye 1 Milyon 435 bin TL tutarında destek verdik. Desteklenen projeler arasında örtü altı tarım, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, tarım alet-makinaları, tarım dışı gelir getirici projeler, sulama ve fertigasyon projeleri, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesi, örgütlenmeye yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında Karaman’a 22 projeye 16 Milyon 491 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında; örtü altı tarım, çilek bahçesi kurulumu, bağcılık, yem bitkileri ve mera, arıcılık, biyolojik ve biyoteknik mücadele (organik ve iyi tarım), portatif ağıl ve karavan, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, tarım alet-makinaları, ürün işleme eleme paketleme tesisi, örgütlenmeye yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen 6 proje ile Mezbahana, Gölgelik, sıvat yapımı ile Portatif ağıl ve Damızlık koyun-koç alımı desteği sağlandı. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) ile 18 proje kapsamında farklı kategorilerde kütüphaneler yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım desteği sağlandı. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında desteklenen 8 proje ile sosyal Gelişim Merkezi, Gençlik Merkezi, Atölyeler, Engellilere Yönelik Sportif Faaliyetleri hayata geçirildi.” dedi.