DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansıdı.

Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son 16 yılda; Karaman şehir merkezine yıllık 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 22 milyon m3 içmesuyu sağladık. 8 baraj 8 gölet inşa ettik, toplamda 5 milyar m3 su biriktirme kapasitesine ulaştık. Tamamlanan sulama tesisleri ile 76.870 dekar arazi sulamaya açtık, böylece çiftçilere yıllık 31,4 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Karaman için dere ıslahlarının önemini çok iyi biliyoruz. Tamamlanan 7 adet derenin ıslahı ile Karaman şehir merkezi,10 adet yerleşim yeri, 550 dekar zirai araziyi taşkınlardan koruduk.” dedi.

Sulama Projeleri Bölge İçin Kalkınmanın Anahtarı

Son 16 yılda tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 76.870 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Aydın; “Böylece çiftçilerimize yıllık 31,4 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 10 adet sulama tesisimizin inşası hızla devam ediyor. Ayrıca Karaman’ın bereketli topraklarına 10 adet daha sulama tesisi yapmayı planlıyoruz.

Olağan bir doğa olayı olmasına rağmen, bilinçsiz insan faaliyetleri sebebiyle felakete dönüşebilen taşkınlar tüm dünyada ve ülkemizde büyük can ve mal kayıplarına yol açıyor. Genel Müdürlüğümüz işletmeye aldığı akarsu ıslah ve taşkın kontrol tesisleri ile hem taşkın ihmalini azaltmaya hem de muhtemel taşkın zararlarını asgari seviyeye indirmeye çalışıyor. 

Bu doğrultuda son 16 yılda 7 adet dere ıslah tesisi yaparak Karaman şehir merkezi,10 adet yerleşim yeri, 550 dekar zirai araziyi taşkınlardan koruduk.” dedi.

Aydın; “DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir.

1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir.” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.