Karaman’da 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü etkinlikleri kapsamında seminer düzenlendi.

Karaman Devlet Hastanesi konferans salonunda gerçekleşen seminere, Karaman Valisi Fahri Meral’in eşi Zehra Meral, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Halk Eğitim Müdürü Abdurrahman Koçak, Başhekim Dr. Osman Açıkgöz, hastane idarecileri, sağlık çalışanları, Karaman genelinden ve üniversite öğrencilerinden de yoğun katılım gerçekleşti.

Karaman Devlet Hastanesinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ekibi tarafından düzenlenen etkinlikte Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Şehit Burhan, “Ruh Sağlığı ve Damgalama” konusunda seminer verdi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Şehit Burhan seminerde damgalama konusuna dikkat çekti.

“Damgalama; toplumun normalinden farklı sayılan kişilere yönelik aşağılayıcı ve önyargılı davranış olarak tanımlanabilir. Damgalanan kişiye gerçeğe dayanmaksızın, adını kötüye çıkaran ve utanç verici özellikler yüklenir. Damgalama ile ilgili yapılan araştırmalarda toplumun genel olarak ruhsal bozukluklara karşı olumsuz bakış açısına sahip olduğu ve ruhsal bozukluğu olan kişilere yönelik ayrımcı ve damgalayıcı tutum gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan bir çalışmada, ruhsal bozukluğu olan kişileri; toplumun (%61), işverenin (%36), ruh sağlığı çalışanlarının (%20), aile üyelerinin (%19), arkadaşlarının (%14) ve eşlerinin (%11) damgaladığı belirlenmiştir. Damgalama ile mücadelede en iyi ve basit yol damgalamaya maruz kalan kişilerle temas ve onların tecrübelerini anlamaya çaba göstermedir” dedi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hemşirelerinden Havva Yağcı, TRSM faaliyetleri ve hizmetleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. TRSM danışanları ise tecrübeleri ve şiirlerini paylaştılar.

Seminerle beraber TRSM hastalarının eserleri sergilendi, sergilenen eserler katılımcıların takdirini topladı. Daha sonra bir danışanın yaptığı dokuma Meral’e hediye edilerek etkinlik sonlandırıldı.