Yapılan basın açıklamasında; “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Bu kapsamda “Birinci Önceliğimiz Halkımızın Sağlığı “anlayışını benimseyen ve gıda denetim hizmetlerini Covid-19 pandemisi süresince de mesai mefhumu gözetmeksizin yürüten İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz 2020 yılı içerisinde 21 kontrol görevlisi ile 2.574 gıda ve yem işletmesine yönelik toplam 5.744 denetim gerçekleştirmiştir.

Denetimler sırasında 233 adet gıda numunesi alınmış olup, gerek analiz sonuçlarına göre, gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 52 farklı işletmeye toplam 478.000 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Gıda denetim sürecine tüketiciler de etkin olarak katılırken, bu amaçla oluşturulan Alo 174 Gıda Hattı’na ve CİMER iletişim merkezine 2020 yılı içerisinde 304 ihbar ve şikâyet gelmiş, denetim ekiplerimizce gerçekleştirilen denetimler sonucunda 20 işletmeye 162.066 TL idari para cezası uygulanmıştır.

4733 Sayılı Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanunu ve 4250 Sayılı İspirto Ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu kapsamında 65 işletmeye 634.119 TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş konu hakkındaki açıklamasında: “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tarımın eğitimli ve bilinçli üretici ve tüketiciler ile daha ileriye gideceğine inanıyoruz. Gıda güvenliğinin sağlanması, tarladan sofraya sağlıklı bir gıda zincirinin oluşturulması için bilinçli bir neslin yetiştirilmesi için çalışıyoruz. Bu kapsamda ilimizde 2020 yılı içerisinde pandemi tedbirlerine uyularak 1.245 öğrenciye gıda güvenilirliği, gıda hijyeni ve israfı, etiket okuma alışkanlığı ile bilinçli tüketici olmayı anlatan eğitimler düzenlenmiştir.

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği gereğince Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim (örgün, yaygın ve özel eğitim) kurumları bünyesindeki yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı vb. gıda işletmesi çalışanlarına gıda güvenirliliği ve hijyen konularında eğitimler düzenlenmiş ve toplam 101 kantin ve yemekhane çalışanına sertifika verilmiştir” dedi.