ESOB Başkanı Uysal, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Değerli hemşerilerim, esnaf ve sanatkâr kardeşlerim, her yıl Ülke genelinde büyük bir coşku ile kutlanan “Ahilik Kültürü Haftası” ilimizde bu yıl 18-19-20 Eylül 2017 tarihlerinde kutlanacaktır.

Ahilik, bir insan bilimidir. Her şeyde, her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil, toparlayandır, yıkan değil; yapan, dünya ve ahiret dengesi tutturan ülkemizin varlığına kârlılıklar, mutluluklar katandır.

Bütün Esnaf ve Sanatkarlarımız Ahilikten ilham almaktadırlar. Çünkü Ahi;

ELİNİ, BELİNİ, DİLİNİ,

GÖZÜNÜ, KAPALI;

ALNINI, KALBİNİ,

KAPISINI, SOFRASINI AÇIK tutan kişidir.

Esnaf ve sanatkârlar olarak şerefli bir maziden geliyoruz. İlham aldığımız, Ahi Evran-ı Veli, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana’lardır.

Biliyoruz ki, milletin teminatı olan esnaf ve sanatkârlar olarak, dün ve bugün, bilhassa zor günlerin sahibi olduk. İşte AHİLİK, bu mesuliyetin, tarihi, şerefli timsalidir. Ahilik her şeyden önce, mesleki birlik, beraberlik, dürüstlük, doğruluk ve Ahlâk demektir.

Bugün dünden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Ekonomik şartlar ne olursa olsun sosyal ve milli açıdan, kendini gittikçe daha geniş ölçüde kabul ettiren bu ana kaynağımızın bugün asıl sahibi bizleriz. Bundan sonra, bu konudaki vazifemizin ifasında, üzerimize düşeni daha iyi yerine getirmeliyiz.

Bu yıl Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri içerisinde, 18 Eylül 2017 tarihinde sayın valimiz Fahri MERAL ile sayın belediye başkanımız Ertuğrul ÇALIŞKAN’ı makamlarında ziyaret ederek kutlamalara başlayacağız. 19 Eylül 2017 Salı günü saat 14.00’de Cumhuriyet Parkındaki Atatürk Anıtı’na Kutlama Komitesi olarak çelenk koyarak ve Ahi Babası sayın valimize kaftan giydirilmesi, ilin ve yılın ahileri ile ilin kalfası ve ilin çırağına kaftan giydirilmesiyle törenlerimizi devam ettireceğiz. Protokol, ahiler ve esnaf ve sanatkarlarımızla Mehter eşliğinde İsmetpaşa Caddesinden Aktekke Kent Meydanına yürüyeceğiz.

Saat: 14.30’da  Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında programa devam edilecek olup, program, protokol konuşmaları, Zanaatı Kardeşlik Duygusuyla Birleştiren Bir Kurum AHİLİK isimli konuşma, Şed Kuşatma Töreni, ve ilin ahisine yılın ahilerine, kalfa ve çırağa plaket ve teşekkür belgesi verilmesinin ardından Şiir dalında yarışmalara katılım yapan esnaflarımıza teşekkür belgesi verilecek, ahi pilavı, lokma tatlısı ve ahi şerbeti ikram edildikten sonra bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz esnaf odaları ve meslek liseleri çadırları gezilecek. Aynı gün 19.30 – 23.00 saatleri arasında yine Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında esnaf şöleni gerçekleştirilecektir. 20 Eylül 2017 Çarşamba günü öğle namazından önce Aktekke Camiinde ahrete irtihal etmiş birlik ve oda başkanları, esnaf ve sanatkarlarımız ve tüm şehitlerimiz için Mevlidi Şerif okutulacaktır.

Tüm Karamanlı hemşerilerimi, esnaf ve sanatkarlarımızı 19 Eylül 2017 Salı günü yapılacak olan etkinliklere ve Mevlide bekliyoruz.

Ahilik Kültürü Haftamızda, eşsiz AHİLİK milli ve mesleki kurumumuzu bize armağan eden ve getiren büyüklerimizin ve özelliklede AHİ EVRAN-I VELİ’nin ruhlarının şad olmasını diliyor, meslekdaş kardeşlerimizden ve ahilik yolu erlerinden tüm yitirdiklerimizi rahmetle anıyor, bütün esnaf ve sanatkarlarımızın 30. Ahilik Kültürü Haftasını ve Bayramını teşkilatımız adına, en içten duygularla kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AHİLİK

Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Sekreteri H. İbrahim İncekara, Ahilik haftası nedeniyle mesaj yayınladı.

İncekara mesajında; “Esnaf Teşkilatlarının 13. Yüzyıldan 18. Yüzyıla kadar Ahilik adı altında faaliyette bulundukları görülür. Bir sanat ve meslek öncüsü olan Ahiler, Ahiliğin kurucusu olan Ahi Evran’ı Osmanlı İmparatorluğu, esnafların maddi ve manevi piri ve esnaf şeyhi olarak görmüştür. Bu ahde vefa da esnafın birlik ve beraberliğini yüzyıllarca sağlamıştır. Her zaman Esnaf Şeyhlerinin en üstünü Ahi baba vekili olarak hürmet ve sevgi ile kucaklanmış, aynı zamanda esnaf davalarının bir temyiz makamı olarak görülmüştür.

Ancak Osmanlı İmparatorluğunun duraklama zamanlarındaki Osmanlı Müesseselerindeki dejenerasyon Ahilikte de görülür. Esnaf yolu olarak gerek meslek eğitimine gerekse Ahlak eğitimine önem vererek ilk anlardaki kuruluş teşkilatı örf ve adetleri ile 17. Asrın sonuna kadar varlığını sürdürmüştür. Şedde, Peştamal kuşatma, gedik usulü, sanat ve esnaf adedinde kısıtlılık,  esnaf sandıkları ve zaviyeleri ile bu zamana gelen Ahilik, Kapitilasyonun memlekete doldurduğu mallar ve yerli gayri müslüm ve ecnebi tüccarların tazyikleri ile adeta değişmeye mecbur edilmiştir. Bir çok adetleri devam etmekle beraber teşkilatın adı lonca olarak değiştirilir, idarecilerin ünvanları değişir. Bu değişmelerle birlikte esnaf içinde bulunan gayri müslümlerin Ahi toplantı yeri olan Tekke ve Zaviyelere girememeleri ve müslüm, gayri müslüm herkesin toplanacağı işlem göreceği yer ihtiyacı da loncaların kurulmasında rol oynamıştır.

Önceleri az kuralla çok ahlakla yürütülen esnaf işlerinin iyi yürümesi için fermanlar, nizamnameler bol bol çıkartılmakta idi. Fakat ithal edilen üstün teknikle imal edilen mallarla rekabet edemeyen ve Kapitilasyonların sömürdüğü Osmanlı iktisadının temel taşları esnaf ve sanatkarlar ve onların teşkilatı kaderlerine terk edilmişlerdir. Eline, Beline, diline hakim esnaf artık ekonominin acımasız cenderesi altında var olma ve yaşama savaşı vermeye başlamıştır.

Esnaf loncaları 1908 yılına kadar devam eder. Birinci Meşrutiyetten 1925 senesine kadar esnaf cemiyetleri kurulur. Osmanlı İmparatorluğunun ilk dönemlerinde esnaf ve sanatkara önem verdiği için her zaman ileriye gitmiştir.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ile beraber teknikte, ilimde, bilimde yetişmiş insanın bir çoğunu Kurtuluş savaşı mücadelesinde kaybedilmesi sebebiyle Esnaf ve Sanatkarın hemen toparlanması, ayağa kalkması zor olmuştur. Başlangıçta Dernekleşme, arkasından Esnaf ve Sanatkar bu günkü modern örgütlenmesinin başlangıcı olan 5370 sayılı Esnaf Dernekleri ve Esnaf Birlikleri Kanunu çıkarılmıştır. 1964 yılında 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu yayınlanmış ve son olarak da 2005 yılında 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile Esnaf ve Sanatkar Teşkilatı bu günkü yapısına kavuşmuştur. Ahilik geleneği, Esnaf ve Sanatkarın tarihinde gerek ruh ve gerekse kurumları ile bugün hala yaşamaktadır. Bireyden çoğula geçme yani, Oda, Birlik, Federasyon ve Konfederasyon olarak örgütlenilmiştir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi, “Esnaf ve Sanatkarı olmayan bir milletin baki olması mümkün değildir” sözünden yola çıkarak devletimizin Esnaf ve Sanatkara daha çok sahip çıkarak her yönüyle desteklemesi gerekmektedir.

Esnaf ve Sanatkarın kalkınması ile teknolojinin, sanayinin çok daha ileri gideceği, kalkınmış Ülkelerle rekabet edileceği, kalitenin artacağı, bugün dışarıdan ithal edilen sanayi mamüllerinin dışarıya ihraç edilir hale geleceği, kalkınmışlığı yakalayarak huzur ve güven veren bir Ülke olacağımız kesindir.

Bu duygularla 30. Ahilik Kültürü Haftasını kutlar tüm esnaf ve sanatkarlarımıza ve ülkemize hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi.