Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu.

Konya ve Karaman illerini kapsayan, Hanehalkı Tüketim Harcamalarında en yüksek payı % 23,3 ile konut ve kira harcamaları aldı

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgesinde (TR52), Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almaktadır. Bu pay 2016 yılında %22,8 iken 2017 yılında %23,3 olarak tahmin edilmiştir.

Türkiye’de, Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almaktadır. Bu pay 2016 yılında %25,2 iken 2017 yılında %24,7 olarak tahmin edilmiştir. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %30,7 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,8 ile TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

Konuttan sonra en çok gıdaya harcama yapılıyor

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgesinde hanehalkı tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup %20,8 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler grubu olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekleri %20,0 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemektedir. Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde en düşük pay %1,4 ile eğitim hizmetleri grubuna aittir.

Türkiye’de toplam tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup %19,7 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekleri %18,7 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemektedir. Toplam tüketim harcamalarında en düşük pay %2,2 ile sağlık grubuna ait iken, eğitim hizmetleri %2,3 oranıyla toplam harcama içindeki en düşük ikinci harcama grubudur.

Konya, Karaman Bölgesinde haneler Eğlence ve Kültüre bütçelerinin %3,1’ini ayırıyor

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgesinde kültür ve eğlence harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece %3,1 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise %6,1’dir.

Türkiye’de eğlence ve kültür harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece %2,7 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise %6,2’dir.

Tüketim harcamalarının dörtte biri TR1 İstanbul Bölgesi’nde gerçekleşti

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının %24,8'i TR1 İstanbul Bölgesi’nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada %15,2 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı %11,4 oldu. Ankara, Konya ve Karaman illerinin kapsayan TR5 Batı Anadolu Bölgesinin payı %10,7 olarak gerçekleşti. En düşük payı %1,6 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, %2,9 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.