Türkiye genelinde olduğu gibi Karaman’da da ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışması yapıldı. Uzmanların yürüttüğü çalışmalar 2 yıl sürdü. Karaman’ın büyük memeli yaban hayvanlarını tespit edebilmek için muhtemel geçiş noktaları olan birçok yere fotokapanlar kuruldu.

“KARAMAN’DAKİ BOZAYI SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ”

Karaman’daki büyük memeli yaban hayvanlarını tespit etmek ve kayıt altına almak için yürütülen çalışmalar çerçevesinde merkeze bağlı Akçaalan Köyünde dağlık alana fotokapan kuruldu. Fotokapana gece yarısı yaklaşık 3 aylık yavrusuyla gitmekte olan bir bozayı takıldı. Fotokapana yakalanan boz ayının Toros dağlarının belli bölgelerinde yaşadığı ve sayılarının 5 ila 10 arasında olduğu öğrenildi.

“KARAMAN’DA BOZ AYININ YANI SIRA BEŞ BÜYÜK MEMELİ YABAN HAYVANI DAHA YAŞIYOR”

Uzman ekip, Karaman’ın dağlarını 50 gün boyunca gece gündüz karış karış gezdi. Ekip, bozayı dışında beş büyük memeli yaban hayvanını daha belirledi. Ekip, Karaman merkeze bağlı Karadağ’da Anadolu yaban koyunu, Ermenek ilçesine bağlı Çamlıca köyünde yaban keçisi, merkeze bağlı Ardıçkaya köyünde yaban kedisi ile kızıl tilki ve son olarak Ermenek ilçesine bağlı Yerbağ köyünde vaşak, görüntüleyerek kayıt altına aldı. Vaşak’ın da bozayı gibi sayısının az olduğu belirtildi.