Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, kırsal alanda yaşam kalitesini yükseltme hedefi ile başlattığı kırsal dönüşüm çalışmalarında pilot köyleri belirledi. Bakanlık yapılacakları; kamu tarafından üst yapı ve altyapıların planlanması, bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemler ile yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesislerin yapılması şeklinde sıraladı.
Tesislerin yapımının teşvik edilmesi ile kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik ve kültürel gelişimlerinin sağlanacağı, kırsaldan büyük kentlere göçün engelleneceği belirtilerek, hatta sosyal ve kültürel çatışmaların önüne geçilebileceği belirtildi.
PİLOT OLARAK BELİRLENEN KÖYLER
Kırsal kesim kapsamında belirlenen pilot köyler şunlar: Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)
Kahramanmaraş-Göksu ilçesi-Gücüksu köyü(76 hak sahibi) 
Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi ) 
Kureyşler ve Gücüksu köyünde hak sahipliği, yer seçimi, jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar planı, parselasyon çalışmaları tamamlanmış olup arsa satışları yapıldı. Altyapı ve üstyapı proje çalışmalarına başlanmış ve tamamlanmak üzere. Bu iki köyde yapım işlerine başlanabilmesi için beş aylık süre öngörülüyor. Güldere köyünde ise hak sahipliği ve yeni yerleşim için alan belirlenmiş ve Bakanlığa tahsisi istendi. Tahsisin alınması sonrası hızlı bir şekilde yapım aşamasına geçilecek. Bu işler için yedi aylık süre öngörülüyor. 
“YÖRESEL PROJELER BAZ ALINARAK YAPILACAK”
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, “Proje kapsamında konutlar, vatandaşlar tarafından seçilen yöresel projeler baz alınarak yapılacak. Bunun yanında, bir adet köy konağı, köy meydanı ve Çeşme bir adet, iki yüz ya da üç yüz kişilik cami, bir adet şadırvan, bin metrakarelik alana üstü kapalı bir adet pazar yeri, üç adet tandır evi muhtelif yerlere, içerisinde lavabo traktör garajı olmak üzere müştemilat yapılacak.” dedi.