İsrail güçlerinin Gazze'de 55 kişiyi öldürmesinin ardından 3 günlük ulusal yas ilan edildi, kamu kurum ve kuruluşlarında bayrak yarıya indi. 15 Temmuz Aktekke Demokrasi Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti.

Gıyabi cenaze namazı ile başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti, basın açıklaması, dua ve protesto ile devam etti.

Karaman Sivil Toplum Platformu adına açıklama yapan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Karaman Şube Başkanı Mehmet Sarı, Hz. Hamza misali can vermeye ve Selahattin Eyyubi misali Kudüs'ün gözyaşlarını silmeye hazır olduklarını dile getirerek, şunları söyledi;

“KUDÜS BİZİM GÖNLÜMÜZDEDİR”

“Dünya bizden yaşlı... Gördüğümüz dağlar taşlar, denizler, ovalar bizden daha çok yaşadılar. Bizden önce de milyonlarca, hatta milyarlarca insan yaşadı bu dünyada... Dünyadan zalimler geldi geçti. Dünyadan iyi insanlar da geldi geçti. Bugün de dünyada zalimler var ve bugün de dünyada iyi insanlar var. Dediğim gibi dünya bizden yaşlı. Ama tarihte bir şey değişmiyor. Zalim her zaman zalimdir. İyi de her zaman iyi... Biz öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, biz öyle bir milletiniz ki, biz öyle bir ümmetiz ki tarihin hiçbir döneminde rahat bir yaşam sürmedik... Dün Bağdat'ı yakanlar, Şamil, Halep'e kuşatanlar bugün de Kudüs'e göz diktiler. Dün olduğu gibi bugün de Kudüs'ün üstünde uçuşan akbabalar var. Ve dün olduğu gibi bugün de Kudüs'ün özgürlüğü için can vermeye hazır, Hz. Hamza misali aslanlar var. Kudüs zulümle ilk kez tanışmıyor. O Haçlı Seferlerinde dünyanın göremeyeceği zulümlere şahitlik etti. Ama Rabb'im Selahattin'i gönderdi ve Kudüs'ün gözyaşlarını sildi. Bugün de Kudüs ağlıyor ve biz tıpkı Hz. Hamza misali can vermeye ve Selahattin Eyyubi misali Kudüs'ün gözyaşlarını silmeye hazırız. Kudüs'e göz dikenler bilsinler ki Kudüs bizim gönlümüzdedir. Sabrımız taştığında ona dikilen gözlere bu dünyayı dar ederiz. Onlar gibi zalim değiliz. Biz Avrupalıların, Amerikalıların dedelerinin Haçlı Seferlerinde yaptıkları gibi masumları katletmedik. Bizim alnımız da gönlümüz de ak. Biz büyük İsrail devleti hayalleri kuran Yahudiler gibi Kudüs'ü terk de etmedik. Biz Kudüs'ü canımızdan aziz bildik.

“KUDÜS DİRENİŞİN ADIDIR”

Bugün de Kudüs canımızdan azizdir ve canımızı, malımızı bu aziz emanet için vermeye hazırız. Şüphesi olanlar 15 Temmuz'a baksınlar. Şüphesi olanlar Kutül Amâre'ye baksınlar. Şüphesi olanlar Çanakkale'ye baksınlar. Şüphesi olanlar Sakarya'ya baksınlar. Bizi dolar kurlarıyla, enflasyonla, kredi notlarıyla korkutmaya çalışanlar şunu iyi bilsinler ki biz onlar gibi dört kuruşluk dünya malına davasını satacak adamlar değiliz. Kaçmak onların işi... Zulüm onların işi. Korkmak onların işi... Kudüs bizim davamızdır. Kudüs direnişin adıdır. Kudüs bu toprakların, bu ruhun mayasıdır. Kudüs Cerablus'un, Afrin'in mayasıdır. 15 Temmuz'daki şanlı direnişin mayasıdır. Kudüs Ömer Halisdemir'leri, yetiştiren bir mekteptir. Kudüs, Mavi Marmara'yı yola çıkaran aşktır. Kudüs Mavi Marmara'da can veren kardeşlerimizin cesaretidir. Kudüs "cesaretin olduğu yerde esaret olmaz" diyenlerin mektebidir. Kudüs "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım" diyenlerin mektebidir. Kudüs bizi topla, tankla, tüfekle, dolar kurlarıyla, ekonomik yaptırımlarla korkutmaya çalışanlara "benim iman dolu göğsüm gibi serhattim var" diyenlerin cevabıdır. Kudüs, Batı'ya, Amerika'ya sığınanlara "biz kula kul olmayız, bizim kulluğumuz yalnız Allah’ladır" diyenlerin cevabıdır. Kudüs bize kalan ve bizim de yarınlara taşımakla mesul olduğumuz şandır, şereftir, emektir, cesarettir, sadakattir, imandır. Birileri Kudüs'e dair hesaplar yapıyor. Onu hayallerindeki devletin başkenti ilan etmenin, coğrafyamızı kaosa sürüklemenin hesabını yapıyor. Kudüs bizim gönlümüzün başkentidir ve bu yolda ödenmesi gereken bedel neyse ödemeye hazırız. Sizin kirli oyunlarınız olsa da biz en iyi plan yapanın Allah olduğuna iman etmişiz. Tarihte yanlış hesaplarınız Bağdat'tan dönmüştü. Bugün de hesaplarınız boşa çıkacak ve yarın tıpkı tarihte olduğu gibi yine kaçacak delik arayacaksınız. Ve biz dün olduğu gibi bugün de Kudüs'ün yanında olmalıyız. Kudüs'teki kardeşlerimizle ekmeğimizi bölüşmeliyiz. Onlara orda yaşama hakkı tanımayanlara inat cebimizdeki harçlığı paylaşmalı, ekmeğimizi bölüşmeliyiz. Kudüs'teki binlerce Müslüman orada yaşayabildiği müddetçe Kudüs bizim kalacaktır.”

İSRAİL BAYRAĞI YAKILDI

ÖNDER Başkanı Sarı’nın açıklamasının ardından bir grup vatandaş üzerinde İsrail Bayrağı olan kağıtları meydanda hem yaktı, hem de üzerlerine basarak İsrail’e lanet okudu.

“MERHAMET AYLARINDA RAHMET OL"

Program, İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından “Merhamet Aylarında Rahmet Ol" sloganıyla düzenlenen un ve acil yardım kampanyasında toplanan 3 yardım tırı Filistin’e uğurlanması ile sona erdi.