31 Aralık 2012’de çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, riskli yapı olarak tespit edilen yapılardaki hak sahiplerine yapılacak kira yardımları Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) doğrultusunda arttırıldı. Bu kapsamda Karaman’da 2018 kentsel dönüşüm kira yardımı 595 Türk Lirası olarak belirlendi.

Kanun uyarınca hazırlanan kılavuza göre, belli koşullarda, belli kimselere, belli sürede ve belli miktarlarda yapılıyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri de her sene yeniden tespit ediliyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru sürecinde vatandaşların merak ettiği bazı hususlar bulunuyor. İşte bu yardımdan yararlanmak isteyen kimseler için 9 soruda kentsel dönüşüm kira yardımı esasları;

1. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NEDİR?

Kentsel dönüşüm yardımı, yukarıda da belirttiğimiz gibi Bakanlık tarafından sağlanan finansal destekler arasında yer alıyor. Bu yardım ile riskli binası yıkılan vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanıyor.

2. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI KAÇ AY VERİLİR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor.

3. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için ikamet koşulu aranıyor. 2015'ten önce riskli olup yıkılan her bağımsız bölüm için alınabilen bu yardım, 2015'ten sonra yalnız ikamet edilen bağımsız bölüm ile kısıtlandı.

4. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?

Konutu veya iş yeri riskli olarak tespit edilen hak sahipleri kira yardımına başvurabiliyor. 6306 sayılı Kanun kapsamında kira yardımı ödemesi yapılan malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi gerçek veya tüzel kişiler hak sahibi oluyor.

5. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMINI KİMLER ALAMAZ?

Kentsel dönüşüm kira yardımını yukarıdaki koşulları taşımayan kimseler alamıyor.

6. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMINDAN RİSKLİ YAPIYI SATIN ALANLAR YARARLANABİLİR Mİ?

Yeni malik, Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzuna göre ikamet şartını sağlamadığı için kira yardımı başvurusunda bulunamıyor. Eski malike yapılan kira yardımı ödemeleri ise devam ediyor.

7. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMINA NASIL BAŞVURULUR?

Konutu veya iş yeri riskli olarak tespit edilen hak sahipleri; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapabiliyor.

8. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN NELER GEREKLİ?

•    Başvuru dilekçesi (ıslak imzalı olmalıdır)

•    Nüfus cüzdanı fotokopisi

•    Riskli yapı tespit raporu(yetkililerce onaylı)

•    Tapu belgesi ve taşınmaza ait güncel tapu kaydı

•    Riskli yapı tespit raporunda belirlenen adres ile uyumlu olacak şekilde malik adına kayıtlı, A.R.A.A.D.net istemi üzerinden riskli yapı için yapı kimlik numarası alındığı tarihten önceki son 3 aydan veya sonraki 3 aydan herhangi birine ait elektrik, su, doğalgaz, sabit hatlı olmak şartıyla telefon/internet hizmetleri ile ilgili herhangi bir fatura

•    Malikin riskli olarak tespit edilen yapıda yapı kimlik numarası alındığı tarihte ikamet ettiğine ve riskli olarak tespit edilen yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adresini gösteren il-ilçe nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden alınacak imzalı ve mühürlü adres bilgileri raporu

•    Yılan yapılar formu (ıslak imzalı ve mühürlü)

•    Hak sahibine /vekiline ait vadesiz TL, T.C. Ziraat Bankası’na ait hesap cüzdanı fotokopisi

9. KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Başvuru yapılan İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını değerlendiriyor, uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrağına bağlıyor.