Karaman’da Şehitler Anıldı Foto Galeri: Karaman’da Şehitler Anıldı

Törenler sabah saat 09.00’da Cumhuriyet Parkındaki Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Jandarma Yarbay Kasım Öztürk, “Bugün kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve Büyük Türk Milletinin ebedi varlığı uğruna, unvan ve rütbelerin en yücesi olan şehadet mertebesine erişerek, bizlere özgür ve bağımsız bir vatan armağan eden aziz şehitlerimizi "18 Mart Şehitler Günü" vesilesiyle anmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

Çanakkale Zaferi dönemin en zorlu şartları altında kazanılmış, emsali görülmemiş bir kahramanlık destanıdır. Bugün; Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 109 uncu yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesi olmuştur.

Çanakkale savaşları, Türk milletinin düşmanlarına vatan, bayrak sevgisinin ne demek olduğunu; genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile vatan sevgisi etrafında nasıl birleştiğini gösterdiği yüce bir er meydanıdır. Öyle ki bu er meydanı, Çanakkale Savaşları boyunca 498 şehide sahip Karaman'dan Yusufoğulları lakaplı Mehmet oğlu Mustafa'nın, Mardin'in Derik ilçesinden Yusuf oğlu Mehmet'in, Diyarbakır'ın Ergani ilçesinden Osman oğlu Şerif'in, Edirne'nin Keşan ilçesinden Mustafa oğlu Halil'in omuz omuza mücadele edip şahadet mertebesine ulaştığı, koyun koyuna yattığı ebedi mekândır. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Ataturk'ün "Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur." sözlerinde de yerini bulan bu zafer, aynı zamanda kahraman Türk askerinin vatan ve millet sevgisinin de adeta ölümsüzlük kanıtıdır. Çanakkale'de, İnönü'de, Sakarya'da, Büyük Taarruzda mert ve cesurca vatanını savunan bu yüce ruh, bugün de terörle mücadelede, aynı azim ve kararlılığı göstermektedir.

Yüreklerinizde taşıdığınız sonsuz vatan, millet ve bayrak sevgisiyle, yurdun dört bir köşesinde ve sınır ötesinde, büyük bir cesaret ve kahramanlık timsali oldunuz. Giriştiğiniz her mücadelede hafızalardan silinmeyecek destanlar yazarak, düşmana, teröriste ve haine aman vermediniz. Aynı zamanda, tek bir masum insana bile zarar vermeyen hassasiyetinizle, peygamber ocağı olarak da bilinen, şanlı ordumuzun ruhunu temsil eden Mehmetçiğin yüksek karakterini, bir kez daha gösterdiniz.

Sayenizde zafer mertlikle kucaklaştı, ölüm şehadetinizle yüceldi.

Kumaş, mübarek kanınızla bayraklaştı ve üzerinde yaşadığımız topraklar vatan olma şerefine nail oldu.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde, Cumhuriyetimizin kurucusu, Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere, yüce vatanımız ve milletimiz için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle. kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından protokol üyeleri sırasıyla Karaman Şehit Aileleri ile Gaziler Derneğini ziyaret ettikten sonra şehir mezarlığında bulunan şehitliğe geçti.

Buradaki programa, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Karaman Milletvekili Osman Sağlam, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Alkan, askeri erkan, şehit aileleri, gaziler, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.