Karaman Merkeze bağlı Narlıdere Köyü Çimen Mahallesinde tarım alanlarının yakınına taş ocağı yapılacağını öğrenen köy halkı Karaman Ermenek karayolu üzerinde eylem yaptı.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemde köy halkı elinde “Çevre Katliamına Hayır”, “Narlıdere Olmazsa Yeşillik Olmaz” ve “Yeşil Vadiyi Yok Etmeyin” gibi birçok pankart açtı.

Konuyla ilgili olarak Narlıdere Köyü Muhtarı Murat Kozan açıklama yaptı.

Maden yasası ile ilgili 8 ay önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktığını ifade eden Muhtar Kozan yaptığı açıklamada; “Biz dava açıyoruz idari mahkemelere, madencinin avukatları hiç bir şey konuşmuyor. Biz uğraşıyoruz dosyalar, görseller, halkın çekincelerini dile getiriyoruz. Benim büyüklerimden istediğim kırsal kesime verdikleri ocak ile tarım alanın, sulak alanın ve konutların yakınındaki ocakları gözden geçirsinler. Ankara’da bir madenci varıp hemen ocak ruhsatını alacağına, önce araziyi görmeden, köylü ile tanışmadan, burada nasıl bir şeyler var diyerek gelip yerini incelesinler ondan sonra ocaklarına müracaat etsinler. Biz şuanda bu yasaya hiç güvenmiyoruz. Biz sonuna kadar mahkeme yollarımızı devam ettireceğiz, köylümüz kararlıdır bu ocağı burada açtırmamak için. Bizim bu mahallemiz 130 hanedir. Bu hanelerin hepsi pazarcı esnafı. Üretip pazarda satıyor. Karaman’ın yeşilliği buradan yani Narlıdere köyü Çimen mahallesinden gidiyor. Artı bir tane mera parselimiz vardı, orası da peşkeş çekildi. Madencilerin tuzağına düşmesinler. Allah rızası için eğer bu insanları köylere teşvik ediyorlarsa bizlere Göksu Taşeli bölgesinden çilek de yüzde 100’e kadar varan sera desteği, çilek desteği, koyun ve keçi desteği veriyorlarsa bizi de bize bıraksınlar. Bu köyden bir kişinin İŞKUR’da kaydı yoktur ben iş istiyorum diye. Buraya gelen mahkeme keşif heyetindeki bilirkişiler taş yuvarlanır ocak sahibi önlemini alır ama işsizlik de önlenir diyor. Bende kendisini davet ediyorum buyursun gelsin eğer bilirkişi işsiz ise biz onu en yüksek devlet memuru maaşından işe bağlayalım. Yanma kararlar vermesinler. Biz şuanda bu maden yasasının kanununa hiç güvenmiyoruz. Allah’ın izni ile bu ocağı buraya açtırmayız” dedi.

“BİZ BURANIN BABASIYIZ”

Bir dizi ziyaretler için Bostanözü köyüne giden Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, yol üzerinde ki kalabalığı görünce vatandaşlarla konuşmak için aracını durdurdu. Burada vatandaşların sizin işiniz vardır siz niye durdunuz sayın valim diye sorunca Vali Işık’ta “BİZ BURANIN BABASIYIZ” cevabını verdi.

Konuyla ilgili süreci takip ettiklerini ve başka bir yoldan gittiklerini belirten Vali Işık, Ziraat Mühendislerinden ve teknik heyetten rapor beklediklerini ifade etti.

Kalabalık daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.