Toplantıya, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu, kurum müdürleri ve oda başkanları katıldı.

25 milyon 500 bin TL bütçeye sahip olan proje hakkında bilgiler veren Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, “Ben geldiğimden beri hep şunu söylüyorum. Elmanın başkenti Karaman, burada elma şehri diye ifade kullanımı var. Tesadüfen kullandığımız bir kelime değil. Evet Türkçenin başkenti ve aynı zamanda da elma şehri burası. Bizim 12 milyon civarında elma ağacımız var ve Türkiye’de en fazla elma ağacına sahip bir şehiriz. Ama bu elmaların değerlendirilmesi Karaman’dan var olmalı. Üreticilerimiz, sezon başlarken ‘ne olacak elmanın fiyatı’ gibi panik gerginlikle çalışmamalı. Türkiye’de elmanın fiyatı Karaman’dan belirlenmeli. Elmanın piyasası burası olacak, elmanın borsası burası olacak. Karaman elması hak ettiği yere gelecek inşallah.

İlimiz, iklimiyle ve tarıma elverişli bereketli topraklarıyla bakliyattan meyve çeşitlerine, birçok ürünün kolaylıkla yetiştirilebildiği bir coğrafyada yer almaktadır.

İçerisinde yer aldığımız bölgenin ve ilimizin, tarımsal anlamdaki bu avantajlarını modern, yenilikçi ve teknolojiden çokça istifade eden bir tarım stratejisiyle birleştirirsek ilimizin tarımsal kalkınması ve gelişmesi daha da artacaktır.

Bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz KOP İdaresi tarafından hibelendirilen Karaman Elma Borsası projemizin de ilimizdeki tarımsal kalkınmaya son derece katkısının olacağına yürekten inanıyoruz.

Proje ile ilimizdeki elma üreticilerinin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, ilimiz elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyoruz.

Yaklaşık 1300 çiftçimizle Karaman’ımız, ülkemiz elma üretiminde 650 bin tona yakın rekolteye sahiptir.

Projemiz neticesinde ilimiz elma üretiminde kısa vadede %10’luk orta ve uzun vadede ise %50’lik bir artışın olmasını beklemekteyiz.

Projemiz ile ayrıca elma üreticilerimizin arasındaki güç birliği artacak ve ilimizde elma piyasasının bütüncül ve istikrarlı bir yapıya kavuşması sağlanacaktır.

Yine projemiz ile elma üreticileri örgütlü yapıya dâhil edilecek ve üreticilere eğitim destekleri de sağlanacaktır.

Hasat ve depolama süreçlerinde ürün kayıpları %10 ve daha fazla oranda azaltılacaktır.

Tarlada pestisit analizi yapılarak İyi Tarım ve Entegre Tarım Sertifikası alan ürünlerin soğuk hava depolarında ayrı değerlendirilmesi de sağlanacaktır.

Projemiz ile 3000 m2 kapalı alana sahip Elma Sınıflandırma, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi kurulacak, hasat sonrası toplanan elmalar, soğuk hava depolarına ulaştırılıncaya kadar soğuklama odalarında muhafaza edilecektir.

Bu sayede üreticilerimizin gayretle ve alın teri ile ürettiği elmaların değer kaybının büyük ölçüde önüne geçilecek, pazar fiyatlarının da iyileştirilmesi sağlanacaktır.

Tesisimizde saatte 7 ton ve günlük 170 tona yakın elmayı sınıflandırma, işleme ve pazara sunma imkânı oluşturulacaktır.

Kurulan tesisimizde sezona bağlı olarak birçok vatandaşımıza da istihdam olanağı sağlanacaktır.

Projemizin bütçesi 25.500.000,00 TL olup, bütçenin %12’lik kısmı 3.000.000,00 TL Elma Üreticileri Birliği ve Karaman İl Özel İdaremiz tarafından, 22.500.000,00 TL kısmı ise Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanacaktır.

Alın teri, gayret ve tevekkülle üreten, ilimizin ve ülkemizin gelişmesi, kalkınması adına özveri ile çalışan her bir çiftçimizin, üreticimizin bugüne kadar hep yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.

Bu duygularla elma şehri Karaman’ımızda elma üretimine ve pazarlamasına önemli katkılar sağlayacak Projemizin ilimiz için hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını en içten dileklerimle temenni ediyorum.

Bölgemizin gelişmesi adına hazırladığı ve desteklediği projelerle önemli işlere imza atan, Elma Borsası Projemiz’de de her türlü desteği sağlayan Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere emeği geçen herkese en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Projemizin başarı ile yürütülmesini ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını temenni ediyorum” dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu ise şu ifadeleri kullandı:

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2011 yılında Cumhurbaşkanımızın tenspileriyle kuruldu. Bu tarihten itibaren idaremizin amacı; bölgeler arası eşitsizliği giderme, illerdeki kurumların ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu konularla ilgili olarak projeler geliştirerek bölgeye ülkeye avantaj kazandırmak. Ekonomik anlamda artan değerleri düzeltebilmek ve diğer illerle diğer bölgelerle hatta dünya ile rekabet edilecek noktada projelerin geliştirilmesini sağlamak. Elma borsası aslında sınıflandırma ve paketleme tesis olarak sizlere aktardık ama ilk derlenme süreci uzundu malumunuz. Bazı işlerin iyi olabilmesi ayakta kalabilmesi işler hale gelmesi için derlenmesi gerekiyor. Ve bu projede o demlenme süreci artık tamamlandı. Ciddi manada iş birliğinin sonucu olarak bugün gerçekten Türkiye’nin ihtiyacı olan bir işi yapıyoruz aslında. Biz sadece Karaman için konuşmuyoruz Türkiye için önemli olan bir hususu gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda biz elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Özellikle bir projeyi, bir binayı kurmak, bir makineyi dizayn etmek bir yerden sonra sahip olabilinecek bir husus. Esas olanda bundan sonraki sürdürülebilirliktir. Bu kapsamda da biz sayın valimizin idareleriyle bu ekibin bu organizasyonu birlikte inşallah bu projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırıp. Daha sonrada sürdürülebilir hale getirilmesi içinde gayret gösterebileceklerini umut ediyoruz.”