Karaman Merkeze bağlı Yeşildere TOKİ evlerinde hobi olarak Lavanta ve Altın Otu yetiştiren Karamanlı Nevdet Ortauğurlu kooperatif kurup halkı lavanta yetiştiriciliğine alıştırarak Karaman’ın ekonomisi ve turizmine katkı sağlamak istiyor.

2 senedir bu işle uğraştığını ifade eden Ortauğurlu; “İstanbul’da vergi dairesinde yıllardır çalışıyorum. Hobi olarak fotoğrafçılık yaptığım sıralarda yolum lavantanın üretildiği Isparta ve Burdur İllerine gitme fırsatı yakaladım. Orada yaptığı çalışmalar kapsamında lavantanın çok yıllık bir bitki olduğunu ve suya da ihtiyaç duymadığını gördüm. Bununla ilgili nasıl bir çalışma yapabilirim diye düşünürken doğduğumuz toprakların Karaman’ın Taşkale Köyünün kurak bir iklime sahip olduğunu ve lavantanın burada yetiştirilebileceğini düşündüm. 3 yıl sonra lavanta yetiştiriciliğine karar verdim. Yaptığım araştırmalar kapsamında Lavantanın 40’a yakın çeşidi olduğunu öğrendim. Bunun sonucunda 40’a yakın lavanta çeşidinin arasından en fazla ekonomik getirisi olan hangisi olduğunu araştırmaya başladım. Araştırmalarımın sonucunda lavantanın en değerli cinsin Lavandula Angustifolia olduğunu ve Bulgaristan’da yetiştirildiği sonucuna ulaştım. Aracılar vasıtasıyla Lavandula Angustifolia cinsini Bulgaristan’dan ithal ettik.

Bu lavantaları öncelikle Yeşildere TOKİ Evleri’nde ki evimin bahçesinde üretimine başladık. Bu bahçede yaklaşık 15000 kök var. Bu sene 2.senemiz. İnşallah seneye asıl verimin tamamını hasat etme fırsatımız olacak.

Lavanta çelik ve tohum olarak iki yetiştirime çeşidi var. Tohumu bir pire kadar küçük olan lavantanın tohum olarak yetiştirilmesi tohumun küçüklüğünden dolayı zor, zahmetli ve profesyonel bir işçilikle yetiştirilmesi gerekiyor. Lavantanın tohum olarak yetiştirilmeden önce tohumun 40 gün süreyle buzdolabı gibi soğuk bir ortamda soğutulması ve şoklanması gerekiyor. 40 günlük soğutulma sürecinin ardından toprağa ekilmesi gerekiyor. Lavantanın bir diğer ekilme yöntemi olan çelik ise Mart ve Kasım aylarında ekilmesi gerekiyor. Lavanta yetiştirmekle uğraşan herkes genelde Kasım ayında ekilmesini ediyor çünkü, kökünün tutması için ekildikten sonra üzerinden bir kışın geçmesi gerekiyor. Bahar mevsimlerinde ekilen lavantanın kökü fazla tutmuyor ama kışın ekilen lavantanın kökü ise yüzde yüz oranında tutuyor. Ekildikten sonra can suyunun verilmesinin ardından lavanta tekrar suya ihtiyaç duymuyor. Ekildikten sonra fazla masrafı olamayan lavanta 20 yıl duruyor ve bu sürecin içinde sadece köklerinin çapalanması ve 2 yılda bir ihtiyaç olursa gübrelenme işleminin yapılması gerekiyor.

Lavantanın gelir kaynağı ise iki çeşit olarak sıralanıyor, kurutma ve yaş olarak yağının çıkarılması. Damıtma ve destilasyon yöntemi ile yaş lavantanın yağı çıkarılıyor. Yapılan yöntem sonucunda bir lavanta kökünden yaklaşık yüzde iki buçuk oranında yağ çıkıyor. 1 litre lavanta yağı ise kalitesine göre ortalama olarak 100 Euro ediyor. Yaş lavantanın bir dönümünden ise ortalama olarak 15 litre yağ elde ediliyor.

Hasat zamanı ise senede bir kere, Haziran ve Temmuz aylarında oluyor. Kurutma yöntemiyle elde edilen lavantayı ise çay ve nişanda düğünlerde buket olarak kullanılıyor. Lavanta ekildikten sonra ilk senesinde %30 ikinci senesinde %70 üçüncü senesinde ise yüzde yüz oranında verim sağlıyor. Bir lavanta kökünden ise yaklaşık 10 kilogram kadar lavanta çiçeği elde ediliyor.

Benim amacım ise bir kooperatif kurarak halkın lavanta yetiştiriciliğine alıştırarak Karaman’ın ekonomisi ve turizmine katkı sağlamak” dedi.

LAVANTANIN FAYDALARI NELERDİR?

Lavanta yağının, küçük yanıkları ve böcek ısırıklarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır.

Lavanta en yaygın olarak aromaterapide kullanılır. Lavanta bitkisinin yağlarından gelen kokunun, sakinlik ve zindeliğin artırılmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca stres, endişe ve hatta hafif ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu söylenir.

Lavanta içeriğindeki bileşenler sayesinde cilde doğal parlaklığını, canlılığını ve güzelliğini geri kazandırmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra lavantanın akne tedavisinde oldukça etkili olabileceği bilinmektedir.

Lavanta içeriğindeki bileşenler sayesinde cilde doğal parlaklığını, canlılığını ve güzelliğini geri kazandırmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra lavantanın akne tedavisinde oldukça etkili olabileceği bilinmektedir.

Lavanta başta migren olmak üzere baş ağrısına neden olan sorunların ortadan kaldırılmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Lavanta çayı migren ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Lavanta yağı da boyun ve alın kısmına uygulanması durumunda baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.

Lavanta yağının çok etkili antiseptik özelliği bulunur. Topikal olarak kesiklere, çiziklere uygulanabilir. Yaralara uygulandığında hücrelerin iyileşmesini hızlandırır. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı yaraların enfeksiyon kapmasına engel olabilir.