Köklü tarihi geçmişi olan, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 15 Haziran 1989 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen kararname ve 20 Haziran 1989’da dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in onayıyla aynı gün resmi gazetede yayınlanarak 21 Haziran’da resmen yürürlüğe giren kanunla Türkiye’nin 70. ili oldu.

Çok eski tarihi geçmişi olan, farklı ekonomi ve kültürlerin karışıp kaynaştığı Karaman, birçok medeniyetlere beşiklik ederken, en eski çağlardan itibaren bölgeler arasındaki kültür aracılığı rolünü de üstlendi. Karaman’da söz konusu medeniyetlerin özelliklerini yansıtan, tarihi, turistik, kültürel ve arkeolojik bakımdan önem arz eden birçok eser var ve Hititlerden başlamak üzere Roma, Bizans, Karamanoğulları ve Osmanlılardan kalma çok sayıda anıt, yazıt, kilise, manastır, kale, köprü, sarnıç, cami, medrese, türbe, kümbet, han, hamam gibi asırlık eserler bulunuyor.

Aradan geçen bu 32 yılda Karaman, sanayisi, tarımı, ekonomisi ve coğrafi gelişimiyle ülkeye yön veren iller arasında yer aldı. Karaman, Hızlı Tren hattının açılması, Havalimanı ve Çevre yolunun da hizmete girmesiyle artık diğer illere bağlantı noktasında çok önemli bir şehir haline gelecek.

32 yılda 13 Vali, 6 Belediye Başkanı, 12 Milletvekili gören Karaman, il olduğu günden bugüne kadar çok büyük gelişmeler kaydetti.