70 bin erenimizle Karaman kültürümüzü tanıtmak için çıktığım bu yolda gün geçtikçe yeni edindiğim bilgiler ve araştırmalarla ne kadar doğru bir yolda olduğumu kanıtlamış oluyorum. Bir televizyon programında, bir radyo programında, bir yazılı basında veya bir seminerde, bir sempozyumda profesörlerimiz ve diğer hocalarımız konusunda uzman kişilerin açıklamaları benim iki sene önce 70 bin erenimizle ve yerel gazetemiz Karaman Gündem ile çıkmış olduğumuz bu yolda ne kadar haklı olduğumu kanıtlıyor adeta. 70 bin ereni nereden çıkardın diyenler var, Karaman halk hikayelerimizi abartılı bulanlar oldu.  Ama bugün görüyoruz ki haklılığımız değerli hocalarımızın açıklamalarıyla kanıtlanmış oluyor. 70 bin erenimizden  içimize gelen o ilhamı sizlerle paylaşmakla ne kadar doğru bir karar verdiğimi şimdi daha iyi anlıyorum.

İçinde bulunduğumuz şu mübarek aylarda maneviyatımızı güçlendirmek açısından, bu günde siz değerli okurlarımıza Karaman’ımız da bulunan “Kırklar Yatırlarından” bahsedeceğim. Üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler diye bilinen zatlar Allah’ın sevgili dostlarıdır. Şimdi, çoğu diyecek ne alaka Karamanda üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler yatırları diye…

Karaman’ımız da kırkların içinde bulunan  Mevlana Hazretlerinin annesi Mümine Hatun, ayrıca ismini bilmediğimiz diğer Allah dostları bulunmaktadır. Türk kültürümüz ve folklarımız o kadar geniş ki, yaşamış evliyalarımıza, erenlerimize, halk hikayelerine Türkiye’nin bir çok bölgesinden şehir ve kasabalarımız bu zatlara ve hikayelere sahip çıkmaktadır. Bu bizim kültür ve folklor açısından zenginliğimizdir. Bırakın herkes sahip çıksın, itiraz etmeyelim. Biz o hikayelerle büyüyoruz, o evliyaların, erenlerin manevi havasını hissederek, inanarak güç buluyoruz. Bırakın bütün şehirlerimiz bu kültürel zenginliğimize sahip çıksın. Bütün evliyalar, erenler,  bütün hikayeler hepimizin olsun…

Peygamberlerin, evliyaların, erenlerin şehri Karaman’ımız cennetten kovulan yılanın Karadağ’a indirilmesi, Hz. Adem’in Kâbe’nin inşasına Karadağ’dan taş getirtilmesini istemesi, Peygamber efendimizin defnedileceği dördüncü yer olarak Karadağ’ı göstermesi, Cenabı Allah’ın lütfunun ve epigenetik manevi çekim alanının Karaman’da olup bu bölgemize bir çok peygamberin gönderilmesi. Selçuklu Türk oymaklarından birinin Bizanslılar döneminde Karadağ’a gelip yerleşmeleri yurt kurmaları, büyük Türk komutanı Alparslan’ın, peygamber efendimizin soyundan gelen Seyyidi Yusuf ve oymağını Hacı Baba dağına gönderip yurt edinmelerini söylemesi, Hristiyanlık döneminde bir hac ve adeta bir aziz ve azize yetiştirme merkezi, Mevlana Hz. ve Yunus Emre’nin ailelerinin Karaman’a gelip yurt edinmeleri, yedi uyurların Bucak ini mağarasında bulunmaları ve bu günkü konumuz olan üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler erenlerinin yatırlarının Karaman’da olması gibi daha bir çok deliller Karamanın  maneviyatını tescillemektedir. Karaman Mescidi Aksa ve Mescidi Haramdan sonra gelen en kutsal bölgedir. Bunu da inşallah ileriki zamanlarda bilimsel araştırmalar ortaya çıkaracaktır. Bize de düşen bunu Karaman olarak hep birlikte gündeme getirip çalışmaların yapılmasını sağlamamız gerekiyor.

Karamanın Allah katında maneviyatı o kadar yüksek ki “Kırklar Yatırı” konumuza bir türlü başlayamadık. Kırklar Yatırı Karaman şehir kabristanının doğusunda bulunmaktadır. Üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler erenleri darda kalanların, sıkıntıya düşenlerin, derdi olanların dertlerine derman olan erenlerdir. Bu Allah dostları dünyada her zaman hareket halinde bulunmaktadırlar. Sıkıntı ve bunalıma düşenleri takip ederler bu kişilerden Allaha el açmış olanların dualarına amin diyerek destek verirler. Dualarının kabul görmesine vesile olurlar. Onun için her ne kadar kabirleri Karaman’da olsa da, dünyanın neresinde olursa olsun haram yoluna gitmeyip derdi olanların dermanına koşarlar. Bunu kimi zaman görünerek kimi zaman görünmeyerek yaparlar. Sizlerin yaptığınız dualara amin diyerek tasdiklerler ve Allah katında kabul görmesini sağlarlar. Üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler olarak bilinen zatlar kıyamet kopana kadar Allah’ın kendilerine verdiği vazifeyi yerine getirecekler. İnsanlık içinden her dönem üç, beş, Yedi, kırk ve üç yüz sayılarında itikadı güçlü olan kişiler bu erenlerin arasına karışacaktır.

Kısaca üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler erenlerimizi tanıdıktan sonra darda kaldığımız zaman sığınacağımız bu Allah dostlarına nasıl sesimizi ulaştıracağız bir bakalım. Duaya geçmeden yapmamız gereken uygulamalar var. Sıkıntı ve darda kaldığımız zamanlarda güzel bir boy abdesti alıp arkasından iki rekat namaz kılıp sadaka vererek, az uyuyup, az konuşarak, az yiyerek üç gün oruç tutup, hasta ve akrabalarımızı ziyaret ederek, bütün peygamberlere peygamber efendimize ayrıca evliyalara, erenlere, ashaba, ehli beyte, Allah dostlarına ve bu muhterem zatların ruhuna Fatihalar, ihlaslar ve kurandan çeşitli ayetler okuyup ruhlarına hediye edeceğiz. Kendimizden ve günahlarımızdan arınmış bir şekilde bu üç günün sonunda arkasından duamıza başlayacağız. Duamıza başlamadan önce, bu Allah dostları hareket halinde olduğu için Arabi ayın gün hesabından ricali gaybın bulunduğu yönlere dönerek dua edeceğiz. Duayı Karamanda bulunan kırklar yatırlarının veya Mümine Hatun’un kabrinin bulunduğu Aktekke camimize   gelerek yaparsanız daha makbule geçecektir.

Üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüzler yatırının bu özel duasını 7 kere sağınıza, 7 kere solunuza ve 7 kerede önünüze üfleyerek okuyacağız.

Esselâmü aleyküm yâ ricâlel ğayb, esselâmü aleyküm ya ervâhal mukaddeseti, Esselamü aleyküm ya  Nükabâ, Esselamü aleyküm ya  Nücebâ, Esselamü aleyküm ya Rükabâ, Esselamü aleyküm ya   Ebdâlü,  Esselamü aleyküm ya  Evtâdü,  Esselamü aleyküm ya  Efrâdü, Esselamü aleyküm ya   Kudbü, Esselamü aleyküm ya   Ğavsü, Esselamü aleyküm ya  İmâmiyyetü, Esselamü aleyküm ya  Cündellâhi, Esselamü aleyküm ya  Hıdrü, Esselamü aleyküm ya   İlyâsü, salevâtullâhi aleyküm eğîsûnî biğavsetin venzurûnî bi-nazratin ve eînûnî bi-avnetin, vensurûnî bi-nasratin, verhamûnî bi-ra’fetin, bi-hakki hakkıllâhi, ve-bi-ızzi ızzillâhi, ve bimâ cerâ min ındillâhi ilâ Hayri halgıllâhi, Muhammed ibni Abdullâhi, ve Rasûlihî* Azzemtü aleyküm eyyetühel erhâvur rûhâniyyetü, Yâ Kutbel aktâbi, ve Yâ İmâmel Ğavsi, ecîbû da’vetî vagdû hâcetî, fî seâdetiddâreyni ve kallibû kalbî alâ kulûbiküm, ve havvilû ahvâlî ilâ ahvâliküm, bi-havlillâhi veşfeû lî ve ebdilû ahlâki vekşifû lî min esrâriküm, ve hassilû maksûdî, ve murâdî ve kûmû havâicî bi-hakki Rabbiküm ve bi-hakki nebiyyinâ Muhammedin sallâllâhü aleyhi ve selem* Ve bi-hakki âlihî ve ashâbihî , ve bi-hakkil melâiketil mukarrebîn* Ve bi-hakki cemî-ıl embiyîi vel mürselîn* Vel evliyâş sâlihîn* Âmîn, birahmetike yâ erhamerrâhimîn 

Bu özel duanın arkasından; sıkıntı ve derdinize dermanı  Allaha el açarak ve bu Allah dostlarının yüzü suyu hürmetine Allahtan isteyin. Cenabı Allah kısa sürede dualarınıza cevap verecektir. Sevgili okuyucularımız, Karamanın her tarafı Peygamber ocağı, her tarafı bir evliya yurdudur. 70 bin erenimizin içindedirler.  Karamanda gezerken dolaşırken bastığımız topraklarda bu mübarek insanların yaşadığını unutmayalım. Fatiha ve İhlas surelerini devamlı okuyup bu zatların ruhlarına hediye edelim. İsimlerini bilmediğimiz buralara gönderilmiş peygamberlere dualar gönderelim. Şefaatlerinden faydalanmaya bakalım.

Evliyalar ve erenlerle ilgili yazılarımızda bahsettiğimiz o Allah dostlarının ruhuna hediyeler (dualar/sureler/ayetler/sadakalar/kurbanlar) gönderin ve dua ederken bu zatların eli yüzü suyu hürmetine isteyeceğinizi Cenabı Allahtan isteyin. Allah’ım dualarınızı kabul edenlerden eylesin. Yapmış olduğunuz ibadetlerinizi şu mübarek üç aylar hürmetine kabul etsin (Amin).