New Karaman Otelde düzenlenen tanıtım toplantısına Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, ilçe kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

Burada konuşan Karaman AFAD İl Müdürü Şerife Han, afetlere karşı dirençli bir şehir oluşturmayı hedeflediklerini dile getirerek: “2021 yılı afet yönünden yoğun bir yıldı, inşallah 2022 yılı afetsiz güzel bir yıl olur. Hepimizin bildiği üzere doğa olayları giderek daha fazla felaketlere dönüşmektedir. Günümüzde teknolojik afetlerde artış gözlenmekte olup bunun yanında iklim değişikleriyle afetlere dönüşebilen büyük meteorolojik olaylar görülmektedir. Ülkemizde de başta depremler olmak üzere, heyelan, kaya düşmesi, sel, taşkın ve orman yangınları gibi çeşitli afetler yaşanmaktadır. Ülkemizde ve dünya genelinde afetle mücadelede önceliğin risk azaltmaya yönelik faaliyetlere önem verilmesiyle afet risklerinin önlemenin, afet sürecini yönetmede grupları başarılı kıldığı görülmektedir. Risk azaltmayı afet yönetmenin temeline koyduğumuzda planlama, müdahale ve iyileştirme aşamaları başarılı şekilde yürütülecektir.

Bu kapsamda hazırlanan Karaman İl Afet Risk Azaltma planı, Karaman ilinin afetlerin etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirmek için afetler olmadan yapılabilecek çalışmaları ve hedefler belirleyerek eylemlere dönüştüren sorunları sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plandır. Bu planı ile ilimizde güvenle yaşamayı, afet risk azaltma bilinci oluşturmayı, afetlerden kaynaklı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemeyi, paydaşlar arası iş birliğini arttırmayı, ekonomik gelişme ve afetlere karşı dirençli bir şehir oluşturmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Karaman’ın afet azaltma risk planının tanıtımı için bir araya geldiklerini ifade eden Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, şunları kaydetti: “Bildiğiniz üzere afetler üç aşamadan oluşuyor. Bir afet öncesi, bir afet sırası birde afet sonrası. Afet risk azaltma planları, afetlerin olmadan önce alınması gereken tedbirleri içeriyor. Biz bunun için öncelikli olarak ilimizdeki afet nelerdir onları belirledik. Hangi konular afet riski taşıyor, öncelikle kaya düşmesi, heyelan, sel, orman yangı ve Türkiye’nin genelinde de çalışıldığı için depremi de içerisine kattı. Bu çalışmaları başta üniversitemiz, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, STK’larımız ve birim müdürlerimizle birlikte çalıştık. Ben bu afet planının hazırlanmasında emeği geçen hepinize teşekkür ediyorum, tabi sadece plan yapmakla olmuyor. Bu planların hayata geçirilmesi, bu planlarının sık sık tekrarlanması, bu planlarla afet hazırlıklarımızın pekiştirilmesi gerekiyor. Onun için bugünden itibaren kendimiz belirleyeceğimiz sahadaki tatbikatlarla, kendimiz dinamik tutacağız ve afet risklerini en aza indirecek, can ve mal kaybını en aza indirecek şekilde çalışmalarıma devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından AFAD İl Müdürü Şerife Han, katılımcılara İRAP hazırlama aşamaları ve İl Afet Risk Azaltma Planı çalışmaları hakkında sunum yaptı.

Program sonunda, AFAD’ın 17 Aralık’ta 12. Yılını doldurması sebebiyle pasta kesimi gerçekleştirildi.