Karaman’da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamakta.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “DSİ Genel Müdürlüğü olarak son 15 yılda, Karaman’da, aralarında ülkemizin Deriner Barajı’ndan sonra en yüksek barajı olan, mühendislik harikası Ermenek Barajı’nın da bulunduğu 8 Baraj ve 6 Gölet tamamladık. 76 bin 870 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece Karamanlı çiftçilerimize yıllık 32 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.

Yapımı tamamlanan İbrala Barajı İçme suyu İsale Hattı ile Karaman şehir merkezine yıllık 22,1 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağlanacak, böylece şehrin 2045 yılına kadar ihtiyacı olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Tesis içme suyu arıtma tesisinin tamamlanmasına müteakip hizmete girecektir.

Sarıveliler Arkbendi Barajı ile 2 adet Gölet’in ve 9 adet sulama tesisinin yapımı ise hızla devam ediyor. Tamamladığımız 7 adet dere ıslahı ile Karaman şehir merkezi ve 8 mahalleyi taşkınlardan koruduk. 1 adet dere ıslahının yapımı devam ediyor” dedi.

“BÖLGESEL GELİŞİM PROJELERİ’NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’’

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Karaman’ın da nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, Konya Ovası Gelişim Projesi (KOP) kapsamında başta Konya olmak üzere, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerini kapsadığını, Proje ile Ovanın suya hasreti dineceğini, münbit toprakların su ile buluşmasıyla bölge ekonomik olarak şaha kalkacağını söyledi.

Acu; "DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız, tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir.

1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir” şeklinde konuştu.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu açıklamasının sonunda, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.