Şair ve yazar 28 Ağustos 1947 Karaman doğumlu. İlk ve ortaokulunu karamanda tamamlamıştır, gençliği Karaman’da geçmiştir. Dedesi Mustafa’nın,Yunus Emre’den okuduğu ilahiler ve anlattığı şiirli söylencelerden esinlenerek ,küçük yaşlarda şiir yazmaya başlayan Karamanlı Nevzat, sürekli bu alanda kitaplar okuyarak ve halk ozanlarını dinleyerek ve her konuda şiirler yazmaya başladı. Daha çok siyasi taşlamaları ile dikkati çekmiştir. “Saman Dumanı”adlı bir şiir kitap vardır; B kitapta yayımlanan şiirlerinin büyük bir bölümü dergi ve gazetelerde kendi adı yada takma adlarla  yayımlanmıştır, şiirlerinin büyük çoğunluğu yüksek öğrenim yaptığı yıllarda kargaşa ortamında kaybolmuştur o dönemdeki yazdığı şiirlerden hatırlayabildiklerini  İnternet sitelerinde yayımlamaktadır. İlgi alanında siyaset ve şiir vardır. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesini bitirmiştir. Ankara Üniversitesi iletişim fakültesinde dersler vermiştir.

Bazı değerler vardır kıymeti ölçülemez,

Kalpler vardır insanı kırmaz sevgisiyle dolu,

Bazı yürekler vardır taş gibi sağlam,

İnançlar vardır vazgeçilmez,

Fikirler vardır son nefese kadar savunulur.

Değerli üstad ile ilk tanışmamız gıyabında yaşandı 2018 yılında  toplumsal olayları ve ezilmiş, çaresiz insanları konu edinerek insanları duyarlılığa yönlendirmek için fotoğraflar çeken Tarlabaşı Ayıp Şehir fotoğraf  albümü olan ve yurtiçi yurtdışı onlarca sergisi olan kırk yıllık dostu  Ankara Siyasal Bilgiler Dekanı Cevat Geray hocanın asistanı iken tanışan hocam Ali Öz ile fotoğraf etkinliğinde tanışmam ile başladı benim Karamanlı olduğumu öğrendiğinde  halk şairi  Karamanlı Nevzat Dağlı tanıyor musun? Diye sorduğunda hayır demiştim, suratı asılarak nasıl yanı dediğinde yüzüm kızarmıştı ve o an internete başvurarak ilk kez şiirleri ile orada tanıştım ve o günden sonra Nevzat hocamın şiirlerinin tabir caiz ise müdavimi oldum.

Yüz yüze görüşmemiz ne yazık ki nasip olmadı, o kadar nazik ve naif ki sosyal medya da paylaştığı her şiirine yaptığın her yoruma, her mesaja, her çağrı yapana kim olursa olsun geri dönme nezaketinde bulunur. İşte bu değerlere sahip bir dost bir Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda ve fikirlerinin yılmaz savunucusu, Karaman sevdalısı, vatan sevdalısı, misaki milli sınırlarına sahip çıkan, toplumsal sorunlara bilimsel bir yaklaşım ile şiirler yazan, insan değerlerine sahip çıkan Karaman’da bir değerimiz var.

Her toplumsal olayda, insanı, doğayı, hayatı, dünyayı ilgilendiren her konuda yazmış olduğu ve yazacağı bir şiiri vardır. Her olayı takip eden ve bu olaylar karşısında akılcı yorumlar yapan şiirlerinin her satırında her kelimesinde insanı düşünmeye sevk eden edebiyatta, sanatta, sosyal yaşamda insanlarımızın gelişmesi için aydınlık bir geleceğe kavuşmaları için her şiiri ile yön veren  bir aydındır.

KARAMANLI ŞAİRİMİZİN DEĞİŞİK KONULAR DA KALEME ALDIĞI ŞİİRLERİ

Düpedüz  arazide tünele mi takıldı?

Kupkuru topraklarda çamura mı çakıldı?

Nedendir açılışı geriye bırakıldı?

Depremsiz karaman da faylar mı engelliyor?

-----------------

Hızlı tren yolunda nedendir bu köstekler?

Kimler duymazdan gelir, karşılanmaz istekler.

Kaç seçimdir Karaman iktidarı destekler.

Sandıkta verilen oylar mı engeller?

Nevzat mutlu haberi Ankara’dan bekliyor,

Müjdeyi almak için günü güne ekliyor.

Kimler hızlı treni nerelerde saklıyor.

Denizlere mi daldı koylar mı engelliyor?

-----------------

        

Atatürk’ün yolundan ayrılan gafil olur.

Bir gün vatansız kalır, ortada sefil olur.

Yurdunu sevenlere bu Nevzat kefil olur

Emanet sahibine kalmıştı 15 Temmuz.

-------------------------

Kentlere yeni yeni AVM eklenir.

Talana kalkmak için bayramlar bekleniyor.

Ormanlar yol oluyor, ağaçlar kökleniyor.

Sorunları ta kökten çözen ne hayranım

---------------------

Bir ayak Avrupa da birisi Umrelerde.

Lüks ciplere binerler, şimdi para onlarda.

Devire uymak moda bu gibi zümrelerde,

Zor gördü mü sinerler, şimdi para onlarda

-------------------

Ne içki, ne sigara ne kumarım var benim,

Madem yasak koydular. inadına içeceğim.

Harama karşı oldu beynim, ruhum, bedenim,

Neyzen gibi, sırattan sarhoşken geçeceğim.

------------------

Din istismarını meslek yapmışlar,

Hayırlı cumalar olur mu böyle?

Milleti aldatıp köşe kapmışlar,

Hayırlı cumalar olur mu böyle?

-----------------

Tanrıdan başkasına kulluğu öğretmesin,

Muktedir ayağına yolluğu öğretmesin;

Hurafe kümesinde folluğu öğretmesin,

Akla önem vermeli hür olmalı eğitim.

Karamanlılar olarak yaşayan değerlerimize de sahip çıkmalıyız; Onurlandırmalıyız, zaten onlar sizden Bir şey istemezler saygı vefa, fikirlerinin örnek anlaşılmasını, ülkemize sahip çıkmasını  milli değerlerimize saygılı olmamızı  beklerler.