Bu kapsamda Karaman sanayi esnaflarından ATM Rot Balans sahibi Ali Osman Ayhan yaptığı uyarıda kış lastiklerini sıcak havalarda kullanmanın sakıncalarına değindi. Ayhan, Karaman’da sıcaklıkların 7 derecenin üstüne çıkmasıyla birlikte yaz lastiğine geçilmesi gerektiğini kaydederek, aksi durumda fren mesafesinin uzayacağını ve yakıt tüketiminin artacağını belirtti.

“MEVSİME UYGUN LASTİK KULLANILMALI”

Kış lastiklerinin yolla temas eden sırt bölgesinde özel bir karışım olduğunu ve söz konusu lastiklerin oluk sayısının daha çok ve daha geniş olduğunu söyleyen ATM Rot Balans sahibi Ali Osman Ayhan; "Kış lastiklerine tutunmayı artıran kılcal kanallar eklenmiştir. Bütün bu özellikleri sayesinde kış koşullarında yaz lastiklerine oranla daha yüksek yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlanır. Ama kış lastikleri, sıcak havalarda kullanım için uygun değildir. Kış lastiklerinin yazın ıslak zemindeki fren mesafesi yaz lastiğine oranla daha uzundur. Kış koşullarında sizlere daha iyi performans sağlaması için üretilen lastiği yaz aylarında kullanmaya devam ederseniz, kış lastiğinin sağladığı tüm avantajlar tersine döner. Ayrıca yuvarlanma direnci yüksek olduğu için yakıt tüketiminiz artar. Bu yüzden kış lastikleri doğru zamanda çıkarılarak mevsime uygun lastiklere geçiş yapılmalıdır" dedi.

“MEVSİMİNDE KULLANILIRSA ÖMRÜ UZAR”

Kış lastiklerinin yaz şartlarında kullanıldığında sürüş emniyetinde kayıplara neden olduğunu aktaran Ayhan; "Özellikle frenleme performansında düşüş yaşanmaktadır. Bununla birlikte sürüş konforunda da azalma olacaktır. Araçta lastiklerden kaynaklanan daha fazla ses olacaktır. Ayrıca yakıt tüketiminde de bir artış olacaktır. Bununla beraber, yine ekonomiyi etkileyen bir unsur, hızlı aşınma ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu nedenle hava koşullarını yakından takip ederek mevsim dönümlerinde kış lastiğinden yaz lastiğine geçmek, hem emniyetli sürüş hem de lastik ömrünü uzatmak açısından büyük önem taşıyor" dedi.

ATM Rot Balans: Yunus Emre Sanayi Sitesi 1862. Sk no:5 (Türkiye Petrolleri Arkası)

0338 214 57 26