Ünver, TBMM Genel Kurulu’nda; KOP Bölge Kalkınma İdaresi kapsamında yer alan illerin ihmal edildiğini belirterek; “Son seçimlerde yüzde 55 ile yüzde 76 oy aldığınız KOP illerinin günahı ne? Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi CHP’li belediyelerde olan yerlere ‘Türkiye pastasının kaymağını yiyenler’ deyip; devamında da bu ilçelerin, Hükûmetin yatırımları sayesinde geliştiği iddiasıyla oralara kaymağı yedirenin aslında Hükûmet olduğu ifade ettiniz. O kaymağın birazını da getirip yıllardır size bolca oy veren ve belediyeleri de sizde olan KOP illerine yedirseniz fena mı olur?” diye sordu.
Meclis’te yaptığı konuşmasında KOP İdaresi eylem planında yer alan ve şu güne kadar bitmesi gereken çoğu projeye henüz başlanmadığını söyleyen Ünver, “Sayıştay raporlarında özetle; ‘Projelerin adı var, kendisi yok.’ denmiştir.” diye konuştu. Karaman-Konya arasında, 2014 yılında yapımına başlanan hızlı tren hattını da hatırlatan Ünver, bu çalışmanın henüz bitirilemediğini sözlerine ekledi.

PROJELER BİR TÜRLÜ BİTMEDİ
İbrala Barajı’ndan Karaman’a kriterlere uymayan su verildiğini belirten Ünver; “İbrala Barajı’ndan tatlı su temini projesi seçim öncesi açıldı ve iki ay süreyle şehre içme suyu kriterlerine uymayan su verildi. Sonra, o da becerilememiş ve tekrar mevcut kuyuların suyuna dönülmüştür.” dedi. Bitirilemeyen projeler arasında 21 kilometrelik Karaman Çevre Yolu Projesi olduğunu da ifade eden Ünver, Konya Ovası sulama projelerinin de bir türlü bitirilemediğini söyledi.

BUĞDAY VE ARPA PARA ETMİYOR
Konya Ovası Bölgesel Kalkınma İdaresi kapsamında yer alan Nevşehir ve Aksaray’da turizm ve ulaştırma projelerinin hayata geçirilemediği için turizmde gerekli ivmenin yakalanamadığını aktaran Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Patateste fiyat istikrarı olmadığından Niğde'de patates üreticisi ne yapacağını bilemez durumda ve belirsizlik içerisindedir. Bölgede buğday ve arpa tarımı bitmiştir çünkü buğday ve arpa para etmemektedir. Özellikle Konya ve Karaman'da çiftçimiz mısır tarımına yönelmiştir. Çok su tüketen mısır zaten sınırlı olan su kaynaklarını sömürmektedir.”

TARIM BİTME NOKTASINA GELDİ
KOP bölgesinde yer alan göllerin kuruduğunu, yer altı sulanın çekildiğini belirten Ünver, Konya ve Karapınar’da derin obrukların meydana geldiğini bildirdi. Ünver, bölge insanının oluşacak obruklardan ürktüğünü ifade ederek; “İşlenen tarım alanı bazında Türkiye'nin beşte 1'ini oluşturan KOP Bölgesi'nde sulama sorununun çözülememesi bölgede tarımı bitme noktasına getirmiştir. Bölgenin su kaynaklarının beslenebilmesi için bölge dışındaki kaynaklardan, Kızılırmak'tan ve Göksu'dan bölgeye su sağlamaya yönelik projeler derhâl bitirilmelidir.” dedi.

BÖYLE KALKINMA MI OLUR?
CHP Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver konuşmasının devamında, KOP bölgesinde yer alan illerin tamamının göç verdiğini söyleyerek; “Son seçimlerde yüzde 55 ila yüzde 76 oy aldığınız KOP illerinin günahı ne? Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi CHP’li belediyelerde olan yerlere ‘Türkiye pastasının kaymağını yiyenler’ deyip; devamında da bu ilçelerin, Hükûmetin yatırımları sayesinde geliştiği iddiasıyla oralara kaymağı yedirenin aslında Hükûmet olduğu ifade ettiniz. O kaymağın birazını da getirip yıllardır size bolca oy veren ve belediyeleri de sizde olan KOP illerine yedirseniz fena mı olur? Hem yıllardır size destek versinler hem de siz gidin, kaymağı başka yerlere yedirin, olur mu böyle adalet, olur mu böyle kalkınma?” diye konuştu.