Her hafta farklı bir eserin hikâyesi ve türküsünün paylaşılacağı programın ilk haftasında ‘Kerkük Zindanı’ isimli eser ele alındı. Program, Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç'ın eser ile ilgili hikâyeyi dinleyenlerle paylaşmasıyla başladı.

Yrd. Doç. Dr. Aykaç, Kerkük Zindanı türküsünün 14 Temmuz 1959 tarihinde başlayan ve sonraki günlerde de devam eden Türkmen katliamlarını konu aldığını belirterek, “Irak'ta Cumhuriyet rejiminin ilk yıldönümünde düzenlenen bayram töreninde çıkan olaylar giderek büyümüş ve olaylar özellikle bölgedeki Türkmenleri hedef alan bir katliama dönüşmüştür. Türkümüz de üç gün üç gece aralıksız devam eden bu katliamda Türkmenlerin yaşadığı dramı bize anlatmaktadır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç'ın türkünün hikâyesini dinleyicilere aktarmasının ardından türkü Karaman Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli Müzik Öğretmeni Halil Erbay tarafından bağlama eşliğinde seslendirildi.

Türküyü dinlemeden önce hikâyesini öğrenme imkânı bulan dinleyenler böylece türkünün hikâyesini de yaşama fırsatı buldular. Program, her hafta dönüşümlü olarak türkü dinletisi ve mesnevi öğretisi ile devam edecek.