Karaman İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Seçkin Başpınar yaptığı açıklamada; “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2012 yılında çıktı. Yasa ile işyerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına ilişkin çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulabilmesi amacıyla işverene, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü getirildi. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık güvenlik birimlerinden(OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği için alınacak tedbirler bir maliyet olarak görülmemeli. Çünkü maddi kayıplar telafi edilse de kaybedilen yaşamların telafisi mümkün olmamaktadır. İşverenin yerine getirmesi gereken yükümlülüklerden bazıları; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta ise iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmek, işyerinde risk değerlendirmesi yapmak, acil durum planı hazırlamak veya bu hizmetleri ilgili yerlerden temin etmelidir. Yangınla mücadele ve ilk yardım konularında önlem almalıdır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmalı ve belirlenen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmelidir. Çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını sağlamalıdır. Çalışanlarının, işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak, sağlık gözetimine tabi tutmalıdır.” dedi.

İşveren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Uymadığı Takdirde İdari Para Cezaları Uygulanacaktır. Bu İdari Para Cezalarına Birkaç Örnek Aşağıdaki Tabloda Verilmiştir.

Bu idari para cezalarına maruz kalmamak adına Organize Sanayi Bölgesi 2cd. No:13/AA (Polis Okulu karşısı İşgem binası ) adresinde faaliyet gösteren Beyaz İş OSGB ile Karaman İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği arasında protokol imzalandı. Bu hizmetlerin alınması adına birlik üyelerine ve aile fertlerine özel imkanlar dahilinde indirimler yapılacak.