Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarına yol açan kenelerden bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık Nisan –Ekim aylarında görülmekte olup Haziran-Temmuz ayları ise en fazla vakanın olduğu aylardır. Hastalığa özel aşı ve tedavi yöntemi olmadığından destek tedavisi bugün için hastalığının tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle hastalıktan korunma tedbirlerinin alınması önem taşımakla birlikte hastalığın başlıca bulaşma yolu olan kene tutunması ve kene ile korunmasız temasın en aza indirilmesi gerekmektedir.

Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları tarafından KKKA hastalığı açısından özellikle riskli bölgelerde yaşayan vatandaşları hastalıktan korunma yolları ve kene tutunması durumunda yapılacaklarla ilgili bilgilendirme amaçlı saha çalışmaları başlatıldı. Tüm Karaman halkından KKKA hastalığından korunma yollarına yönelik hassas olmalarını istiyoruz.

Korunma yollarına yönelik halkın bilmesi gerekenler ise Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce şöyle sıralandı:

1.Hastalık genellikle insanlara kenelerin kan emmesi sonucu veya kenelerin çıplak elle ezilmesi ile bulaşır.

2.Vücuda tutunmuş kene varsa en kısa sürede, vücuda tutunduğu en yakın kısmından uygun bir malzemeyle (pens, cımbız ve eldiven gibi) tutularak çıkarılmalıdır. Kene kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalıdır. Kene, içerisinde çamaşır suyu veya alkol bulunan ağzı kapaklı bir şişe içerisine konur ve çöpe atılır. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır.

3.Kişi eğer keneyi kendisi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

4.Kene tutunmasından sonra kişi kendisini 10 gün süreyle ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler yönünden takip etmeli, bu şikâyetlerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

5.Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak, gazyağı veya kolonya dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

6.Tarlada dinlenme sırasında, piknik veya kamp alanlarında yerle (toprak, ot, çimen) doğrudan temas edilmeden, açık renkli örtü serilerek oturulmalıdır.

7.Hastalık, vücudunda virüs taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabilir.

8.Hastalık hayvanlarda belirtisiz olarak seyredebilir. Bu nedenle de hayvanınız sağlıklı görünse bile hastalık bulaştırabilir.

9.Hastalık, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu bulaşabilir.

10.Riskli alanlara giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edilmelidir.

11.Keneler uçmaz, zıplamaz, canlı üzerinde kan emmek için tutunabileceği bir yere ulaşmak amacıyla tırmanırlar. Bunun için mümkün olabildiğince kapalı giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı veya çizme giyilmesi tercih edilmelidir.

12.Riskli alan dönüşlerinde mutlaka kişi kendi vücudunu ve çocuklarının vücudunu kene yönünden kontrol etmelidir. Özellikle kulak arkası, ense, saçlı deri, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dikkatli incelenmelidir.

Kene teması durumunda lütfen kendi tecrübelerinizden yola çıkarak değil, Sağlık Bakanlığının talimatlarına göre hareket edin.