Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, AKSA Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı, Araştırmacı Yazar Ramazan Kayan’ın konuşmacı olarak katıldığı program Kuran-ı Kerim tilaveti ve sinevizyon gösterimi ile başladı.

Mozaik Öğrenci Topluluğu Başkanı Emre Kaya’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ramazan Kayan ideal gençlik kavramı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Gençler hesap gününü hesaba katmadan yaşıyor”

Kayan, ideal gençliği aşkınlık, arınmışlık ve adanmışlık kavramları çerçevesinde açıklayarak şunları ifade etti: “Gençlik ‘aşkınlığı’ önceleyen bir gençlik olmalı. Her şey görünenden ibaret değildir. Fiziğin ötesinde metafizik bir hayat var; kendinizi fizikle sınırlandırmayın. Hayatın seküler, popüler, rasyonel ve sosyal boyutunu önemsemeliyiz ama ahiret hayatı da gündemimizde olmalı ve ona göre yaşamalıyız.”

“Ahlakçı değil, ahlaklı olun”

İdeal gençlikte ikinci olarak ‘arınmışlık’ kavramına değinen Kayan, “Vahiy ile arınmadan yol alamayız. Peygamberimizin iktisadi, siyasi, sosyal, askeri gücü yoktu fakat her şeyin üzerinde ahlak gücü vardı. Hz. Muhammet ahlak dersi vermedi, ahlak ordusu yetiştirdi. Siz de ahlakçı değil, ahlaklı olun. Akademik başarınız yanında ahlakınız da çok önemli.  Gittiğiniz yerlerde siz değil; adaletiniz, iyiliğiniz, ahlakınız konuşulsun.” dedi.

“Adanmışların adresi cennettir”

Son olarak ‘adanmışlık’ konusuna vurgu yapan Kayan, “Bizler yüce bir dava için yaratıldık. Hangi konu ve kavram olursa olsun insanoğlu o işe kendisini adarsa başarı kendiliğinden gelir. Adanmışların adresi cennettir. İnsan Allah’a adandıkça özgürleşir ve esaretten kurtulur. Siz gençler de günlük rutininiz içerisinde adanmışlık için biraz zaman ayırın.” şeklinde  tavsiyelerde bulundu.