NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, 2020 UNİKOP Dönem Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin'in yanı sıra UNİKOP üniversitelerden Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade,  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Durmuş Tayyar Şen, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Protokol konuşmaları ile başlayan program 2020 yılı dönem başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2020 yılı faaliyetlerinin görüşülmesi ve yeni dönem başkanlığı için yapılan istişare toplantısı ile devam etti.

“ALINACAK KARARLARIN ÜLKEMİZİN KALKINMASINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

Programın açılış konuşmasını yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Toplantının ve alınacak kararların hem üniversitelerimiz, hem üniversitelerimizin bulunduğu bölgeler hem de belirlenen hedefler doğrultusunda ülkemizin kalkınmasına önemli derecede katkılar sağlanacağına inanıyorum. UNİKOP 2020 Dönem Başkanlığı görevini yürüten Sayın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve geçmiş dönemlerde başkanlık görevini üstlenerek önemli hizmetlerde ve çalışmalarda bulunan tüm üniversitelerimize ve rektörlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

“ÜNİVERSİTELERİMİZİN DİNAMİK YAPISINDAN VE TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”

Üniversitelerin bulundukları şehrin ve bölgelerin her alanda gelişip kalkınmasına büyük katkılarının olduğuna değinen Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise “Biz yaptığımız her toplantıda ve oluşturduğumuz çalışma gruplarında üniversitelerimizin dinamik yapısından, tecrübelerinden ve hocalarımızın bilgi birikiminden hep yararlanmak istiyoruz. Siz bizim önümüzden gittiğiniz zaman biz daha başarılı olacağız ve daha güzel işlere imza atacağız." dedi.

“UNİKOP, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÖLGESEL KALKINMA ADINA ÖNEMLİ BİR GÜÇ BİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜ”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin de Türkiye’nin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan UNİKOP’un önemine değinerek şunları söyledi: “UNİKOP, 8 ilimizde bulunan 13 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile birlikte, 350 bine yakın öğrenci ve 10 bini aşkın öğretim üyesiyle ortak akıl, etkileşim ve iş birliği içerisinde, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirilecek projelerin yürütülmesi için önemli bir güç birliğine dönüşmüş ve diğer Kalkınma İdarelerine örnek gösterilen bir birliktelik haline gelmiştir. Bu vesile ile UNİKOP’un ilk kurulduğu günden bugüne kadar görev alan İdare Başkanlarımıza, Rektörlerimize ve akademik kadrolarımıza teşekkür ediyor, bu emaneti belirlenen hedefe taşımak için daha fazla gayret edeceğimizi ifade etmek istiyorum.”

“PLANLILARIMIZI SALGIN SEBEBİYLE GERÇEKLEŞTİREMEDİK FAKAT DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

UNİKOP 2020 Dönem Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan Kovid-19 salgınının, yapmayı planladıkları faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, “Eğitimde kalite güvencesi ve görünürlük temalı takip edeceğimiz başlıkların yanı sıra bölgeye ilişkin konuların ve tarihsel karakterlerin üniversitelerde çalışılması gibi çok önemli başlıkların kararını almıştık. Ama dünyanın ve ülkemizin maruz kaldığı salgın ile birlikte faaliyetler durdu ve biz bu yapmak istediğimiz şeyleri gerçekleştiremedik. İnşallah bu dönemde biz de 2020’de taahhüt edilen ve üniversitemizin üzerine düşen projelere destek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

2021 YILI DÖNEM BAŞKANLIĞI NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİNE GEÇTİ

'2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı' açılış konuşmalarının ardından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, UNİKOP’un 2021 Dönem Başkanlığı görevini,  2020 Dönem Başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’dan devraldı. Devir teslim töreni sonrasında ise ‘2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı’na geçildi. 2021 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetlerin görüşüldüğü toplantıda, UNİKOP Yönergesinin hazırlanması, KOP-UNİKOP ilişkisi, eğitim iş birlikleri, araştırma-uygulama alanında yapılabilecek iş birlikleri, olası UNİKOP öğrenci hareketlilikleri ve UNİKOP bölgesinde toplumsal katkı ve sosyal kalkınmaya yönelik proje önerileri görüşülerek karara bağlandı.

KMÜ REKTÖRÜ NAMIK AK’TAN ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YUNUS EMRE VURGUSU

Toplantıda söz alan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde kurulan Karaman Enerji Verimlilik Merkezi (KAREN) hakkında bilgi vererek, “KOP Bölgesinin ilk, Türkiye'nin dördüncü Enerji Verimliliği Merkezi olan KAREN, yakın bir gelecekte enerji alanında ülkemizde önde gelen iller arasında yer almasını beklediğimiz Karaman için olduğu kadar KOP Bölgemiz için de önemli bir merkezdir. Enerji verimliliği alanında danışmanlık hizmetleri sağlayan, yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm enerji kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin projeler hazırlayan KAREN, çalışmalarını ara vermeksizin sürdürmektedir.” dedi.

KMÜ Rektörü Namık Ak ayrıca Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ilan edilen 2021 yılının UNİKOP üniversitelerinin de destekleri ile zengin bir bilimsel etkinlik ortamı oluşturacağına inandığını söyledi.

Toplantının ardından KOP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve UNİKOP üyesi üniversite rektörlerinin, Kongre Merkezi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisi ile Sanat Müzesi, Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Atölyesi, üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Spor Merkezini gezmeleriyle birlikte program sona erdi.