Tatbikatta Eğitmen Şaban Ceylan, öncelikle yangın hakkında bilgilendirme yaptı. Ceylan, yangını ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen doğal bir afet’ olarak nitelendirirken yanmanın tarifini ‘kontrolsüz yanan ateş’ şeklinde dile getirdi.
Eğitmen Ceylan, yangının meydana gelmesi için yangın üçgeninin oluşması gerektiğine dikkat çekerek yangın üçgenini ‘yanıcı madde, ısı ve oksijen’ olarak açıkladı. Yangın çeşitlerinin A, B, C ve E olmak üzere dörde ayrıldığını belirten Ceylan, “A sınıfı yangın; odun, kağıt, lastik gibi yanabilen katı maddelerin alev alması iken B sınıfı yangın; benzin, mazot, fuel oil, alkol, tiner gibi yanabilen sıvıların alev almasıdır. C sınıfı yangın, tüpgaz ve doğalgaz gibi yanabilen gazları kapsarken E sınıfı yangın, çalışır vaziyetteki elektronik cihaz yangınlarıdır.” dedi.

Tatbikatta yangın söndürme cihazları hakkında da bilgi veren Şaban Ceylan, kuru kimyevi tozlu söndürücülerin A sınıfı yangınlarda, karbondioksitli söndürücülerin B, C ve E sınıfı yangınlarda, fair-ice jellerin A, C ve E sınıfı yangınlarda, mai köpüklü söndürücülerin ise A, B ve C sınıfı yangınlarda kullanılabileceğini açıkladı. 

Eğitmen Ceylan, elektrikle çalışmakta olan elektronik cihaz yangınlarına kesinlikle suyla müdahale edilmemesi uyarısında bulunurken kapalı bir odada çıkan yangına müdahale esnasında içeriye bir-iki adım dışında kesinlikle girilmemesi ve kişinin sırtını kapıdan başka yere vermemesini, açık ortam yangınlarında ise rüzgarın arkaya alınmasını tavsiye etti.

Küçük bir yangının birkaç dakika içerisinde büyük bir yangına dönüşebileceğinin altını çizen Şaban Ceylan, yangın haber verilirken doğru yer tarifinin de önemine dikkat çekti. Eğitmen Ceylan’ın açıklamalarının ardından üniversitede yangın tatbikatı yapıldı. Tatbikata katılan personel teker teker yangın söndürme tüpleriyle yangına doğru müdahale etme yöntemlerini öğrendi.