Avrupa’nın en köklü kemik araştırmaları kongrelerinden biri olan European Calcified Tissue Society (ECTS) 2021 Kongresi’nde sunduğu son bilimsel araştırması sonrasında Uluslararası Kas-iskelet Araştırma Dernekleri Federasyonu’nun (IFMRS) The HubLE Exchange röportaj serisine davet edilen Dr. Öğr. Üyesi Ünal, son bilimsel araştırması hakkında İngilizce röportaj verdi.

The HubLE Exchange, özellikle uluslararası erken ve orta kariyer temel ve klinik alanda kas-iskelet sistemi üzerine araştırmalar yapan, bilim insanlarının bilimsel araştırmaları üzerine yapılan röportajlar serisidir. Bugüne kadar onlarca farklı ülkeden 50’ye yakın bilim insanının katıldığı bu röportaj serisine ilk kez Türkiye'den KMÜ Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ünal katıldı. Dr. Öğr. Üyesi Ünal kemik dokusunda bulunan çok özel bir su içeriği ile kemiğin sağlamlığı arasındaki olası ilişkiyi araştırmaya odaklanan projesi hakkında önemli bilgiler verdi.

“AMACIMIZ KEMİK KIRILMALARINA SEBEP OLAN FAKTÖRLERİ AYDINLATMAK”

Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ünal şunları söyledi: “Kemik kırılmaları ülkemizle birlikte tüm dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biridir. Kemik kırılmalarını önlemek için biz bilim insanlarının kemik dokusunda meydana gelen ve kemik sağlamlığını azaltan değişimleri iyi anlamamız gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda kemik dokusunu oluşturan ve kolajenin temel yapı taşlarından biri olan hidroksiprolin amino asidine bağlı özel bir suyun kemiğin kırılma direncindeki rolünü anlamaya odaklanarak proje ile bu alanda yeni bir kapı açacağımızı düşünüyorum.”

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ünal’ın İngilizce röportajının tamamına https://www.huble.org/2021/07/01/association-between-hydroxyproline-bound-water-and-bone-mechanics/ adresinden ulaşılabilir.