Sekiz ay süren proje boyunca aile içi iletişim, cinsellik, aile hukuku, aile içi  şiddet, istismar ve boşanma süreci gibi konularda bireysel danışmanlık ve çift danışmanlığını kapsayan çalışmalar yapıldı. NLP, duygu ve düşünce yönetimi gibi kalıcı yöntemlerle farkındalık oluşturuldu.

Dernek başkanı Zeliyha Akcan “Kök Aile Projesi örnek nitelikte bir topluma hizmet uygulaması olarak değerlendirilebilir. Bu proje donanımlı ve idealist bir ekip ile birlikte gerçekleştirildi. Toplumun temeli olan aile bireylerine doğru iletişim konusunda adeta bir can suyu verildi” dedi.

Neden “Kök Aile”

Proje ismine dikkat çeken Akcan “En kötü hastalığa yakalanmış bir insanın kök hücre sayesinde hücrelerinin, organlarının yenilenerek iyileşmesi, hayata tekrar dönmesi gibi bu projemiz sayesinde de toplumda evliliklerin can bulması, dolayısıyla huzurlu toplum oluşturulması hedef alındı. Ailelerde ciddi problemler olduğunu istatistik verileri açıkça gösteriyor. Aile içi iletişim, evlenecek gençlerin evlilik konusundaki bilgisizlikleri ve evlenme olgunluğu düzeyinin yetersiz oluşu, bizleri aile ve toplum değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için bu projeyi yapmaya sevk etti” ifadelerini kullandı.

Boşanmaların yüzde 98´inin şiddetli geçimsizlik olduğunu belirten Akcan, düzenli ve kararlı eğitim programları yaparak sağlıklı etkileşimin nasıl olduğu konusunda yetişkinlerin çoğunun bilgiye ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Ailelerdeki kökleşmiş ilişki kalıplarının farklı bakış açılarının gösterilmesiyle olumlu hale getirilebildiğine vurgu yaptı.

Yeni evlenecek çiftler ile uzun süre evliliği sürdürenler arasında bilgi alışverişi yapıldı

Akcan “Proje kapsamında aile bireylerinin sağlıklı iletişim kurmasını temel hedef alarak evlilik hazırlığı içerisinde olan gençlere rehberlik edip bu yolda onlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verdik. Yeni evli çiftleri stres yönetimi ve pozitif psikoloji konusunda bilinçlendirdik. Aile ortamında çıkabilecek sorunları önceden tespit edip önleyici tedbirler almaları yönünde  farkındalık oluşturduk. Uzun yıllar boyunca mutlu bir evlilik ilişkisi sürdürenler çiftler ile bu hayalle yola çıkan yeni evli çiftleri buluşturup tecrübe paylaşımını gerçekleştirdik” dedi.

Sivil toplum kuruluşları, üniversite ve kamu kuruluşları işbirliği

800 kişiye bireysel ve grup eğitimleri yoluyla ulaşılan projede Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, İl Müftülüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile işbirliği yapıldı.

Projede aileye dair çok sayıda konu ele alındı

Aile için evlilik öncesi eğitimin önemi, evlilikte dinimizin rolü, ailede kutsal aile bağları olan vefa, sadakat, sevgi, sabır, merhamet, adalet, sorumluluk, evlilikte şiddet, öfke kontrolü, evlilikte rol dağılımı, moral ve motivasyon, cinsellik, aile hukuku, medya okur yazarlığı ve bilinçli alışveriş, çocuk istismarı ve ihmali gibi konularda etkili ve kalıcı bilgiler paylaşıldı.

Akcan “Vaka çalışmaları, beyin fırtınası, rol play, demonstrasyon, soru-cevap, coaching, problem çözme, NLP ve tartışma yöntemleri ile programı zenginleştirdik ve katılımın arttırılmasını hedefledik. Ayrıca ‘çocuk istismarı ve ihmali’, ‘evliliğin düşmanları’ ve ‘problemsiz evlilik yoktur, problem çözemeyen evlilikler vardır’’ konulu atölye çalışmaları yaparak NLP, duygu ve düşünce yönetimi gibi kalıcı yöntemlerle farkındalık oluşturmaya gayret ettik” dedi.

Kapanış toplantısı ile birlikte nihai rapor sunuldu

Kök Hücre Aile Projesinin kapanış töreni 18 Şubatta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapıldı. Toplantıda Karaman Valisi sayın Fahri Meral’in eşi hanımefendi Zehra Meral, Karaman Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, KMÜ öğretim elemanları, İl Müftülüğü çalışanları ve projedeki katılımcılar yer aldı.

Kapanış toplantısında NLP Uzmanı Zeliyha Akcan, KMÜ Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Başkonak, KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Bayır, Avukat Ayşe Özyurt ve Sosyolog Meral Çelebi tarafından “Kök Hücre Aile” projesi hakkında bilgiler verdiler. Projenin hazırlanması ve sürdürülmesinde emek veren konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Yazarının imzaladığı Evlilik Okulu kitabı katılımcılara hediye edildi. Programda 30 yıldan fazla evliliğini sürdüren çiftlerle yapılan röportajlar ilgiyle izlendi.

Gazetemize açıklama yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Başkanı Zeliha Akça; "Projemiz 28 Şubat itibariyle sona erdi. Yaptığımız proje inşallah Karaman halkına yararlı olmasını temenni ediyorum." dedi. 

Karaman Servet Türegül Aile sosyal politika müdür, KMÜ Rektör Mehmet Akgül, Dernekler Ömer sezer, Karaman Belediyesi Başkan Yardımcı Duran Kabaağaç 

Kök Hücre Aile Projesi 28 Şubat tarihinde iştirakcı kurum ziyaret ve plaket takdimiyle sona erdi.