Karaman’da yaşayan hemşehirlerimiz sosyal medyada Karaman ile ilgili çıkan haberlere, yayımlara  içerliyorlar. Bu haberlerin en başta geleni Konya-Karaman olarak anılmak halk arasında yaygın bir söz var tek derdin bu olsa haline şükret öpte başına koy;

Son olarak Sözcu yazarı Gazeteci Uğur Dündar’ın Karamanlı yazarımız Hasan Baran beyin söz konusu yazara imzalı son kitabını hediye etmesinden sonra köşesinde yazarımıza teşekkür babında Konya- Karaman ifadesini kullandığından dolayı Sağı solu suçlamakla, gönül koymakla hayıflamak ile Karaman-Konya olmaz, Karaman olarak bir farkındalık yaratmak  gerekir Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet bey Şeyh Edibali Şark, Fatihi Kazım Karabekir paşa Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ataların yetiştirmiş. Elma üretiminde ağaç sayısı açısından birinci üretim açısından ikinci olan 1960 yılından bu yana küçük atölyelerde üretilirken gıda maddeleri bu gün yaklaşık Dört yüz çeşit ürün üretilmektedir. Bifa bisküvi fabrikasının Türkiye de ilk beş yüze giren performansı ile karamanın gururu olmuştur ülkemizde üretilen bisküvi ,kek, gofret gibi gıda maddelerinin yaklaşık %40 Karaman’da üretilmektedir  buğdayda şeker pancarında hayvancılıkta vb. Ürünlerde Türkiye ortalamasının üzerinde bir üretim ağına sahip bir kentin böyle anılması  topraklarda yaşayan bizler oturup düşünmemiz dizlerimizi dövmemiz gerekmez mi? hemen kolaycılığa kaçarak başkalarını suçluyoruz bizim yapmamız gereken Konya -Karaman’ı söyleyeni suçlamak değil otuz iki yıldır bağımsız olduğunu öğretemeyenler sorumludur.

Bu Konya-Karaman ve “Karaman’ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu” nakaratına Karaman’da yaşayanlar yazılı ve görsel basında karşılaşıyorlar ya biz gurbettekilerin psikolojileri ve yüz ifadeleri ne durumdadır; Düşünün basit bir toplantıya, gruba katılıyorsunuz arkadaşınız sizi başka biri ile tanıştırıyor tam tiyatro  diyeceğim şöyle işler isim soy isimden sonra memleket neresi? Karaman, Karaman ha Konya-Karaman hayır Karaman ne zaman il oldu karşımdakinin mahcubiyeti ve benim yuh! yani diyen yüz ifadem; Daha da yüz kızartıcı mahcubiyet aynı zamanda alaycı ifadelerle Karamanlı ha! Karaman’ın Koyunu sonra çıkar oyunu cümlesi yeni tanıdığınız bir kişinin yüzünüze karşı bu söylemi yapması yani sana karşı  temkinli olmalıyım sonra ne yapacağın belli olmaz ,sen şöyle kenarda bekle ima ediyor gibi hisse uyandıran yüz ifadeleri ve onun yüz ifadesine karşı benim kızarmış  yüz ifadem ve beynimde geçen düşünceler.

Diyorum ki gurbetteki hemşehirlilerim mağdur, sıkıntı ve üzüntü duymaktadırlar bu ifadelerden Karaman’da KARTAP oluşumu, Ankara’da, İstanbul’da dernek ve vakıflar var güçleri ile tanıtım için çaba harcıyorlar bu algıyı yıkmak için, ancak yeterli olmuyor algının kaynağı Karaman halkı  yani daha çok çalışması, iletişimi güçlendirmesi, kendinden başarılı çalışmalarından söz ettirmesi gerekir diye düşünüyorum.